За какви заболявания може да са симптом промените по кожата

OFFNews 10 декември 2019 в 14:20 10367 0

Снимка Pixabay

Мазният черен дроб и хепатитът, възпалителните заболявания на стомашно-чревния тракт, както и болестта на Крон и язвеният колит могат да бъдат диагностицирани по кожни симптоми, твърди представителят Асоциацията на немските дерматолози д-р Йенс Тесман.

Пред списание "Focus" дерматологът разказва, че точно кожата често реагира първа, когато има някакво вътрешно заболяване. Тя е най-големият орган и всички метаболитни промени в организма рефлектират върху състоянието й, казва специалистът.

Болестите на стомашно-чревния тракт много често предизвикват такива промени. По думите на д-р Тесман връзката между чревния тракт и кожата е много тясна, в повечето случаи кожните и чревните заболявания се допълват.

Червените, болезнени петна по кожата на подбедриците, т. нар. еритема нодозум (възловиден еритем) са типични в този контекст. Такива петна често възникват при възпалителни заболявания на чревния тракт, при болест на Крон или язвен колит, отбелязва експертът.

Три вида промени на кожата сигнализират за проблеми с черния дроб, казва д-р Йенс Тесман.

Жълтеница – най-популярният симптом. Появява се при проблеми с жлъчния мехур, хепатит или цироза на черния дроб. Цветът на кожата се променя, става жълтеникав. Причината за това е, че черният дроб не разгражда правилно кръвния пигмент и в резултат нивото на билирубин се повишава.

Паяжни вени. Те приличат на паяжина, която се разпростира от малка, леко повдигната червена точка. Такива съдови паяжини могат да се появят в коремната област. Появявайки се в тази зона, те могат да бъдат предупредителен знак за чернодробна дисфункция и по-конкретно за мастна дегенерация на черния дроб, хепатит, цироза на черния дроб.

Когато подобна паяжина от вени се появи по лицето, най-често е вследствие на ултравиолетовото лъчение, розацея или друго възпалително заболяване на кожата.

Червени петна по дланите или по възглавничката на палеца. Това състояние е известно като еритема на дланите и се развива при промени в регулацията на тонуса на кръвоносните съдове на ръцете. Подобни нарушения на съдовите функции, които се появяват по кожата на ръцете, могат да възникнат при чернодробно заболяване, обяснява д-р Тесман.

Ксантелазма (бели петна по клепачите). Характеризира се с появата на отлагания на мазнини по кожата, по-специално върху кожата на клепачите. Такива образувания възникват поради нарушение на метаболизма на мазнините, причинено от твърде високи липиди в кръвта. Тези нарушения са свързани и с чернодробни проблеми.

Специалистът настоятелно препоръчва да следим внимателно състоянието на кожата си, за да установим навреме промените, които настъпват в нея. Това може да предотврати усложнения на чернодробно заболяване или да диагностицира в ранен стадий възпаление, което би могло да предизвика сепсис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови