Всеки трети възрастен българин е активен пушач, първи сме в ЕС

31 май - Световен ден без тютюн

OFFNews 31 май 2022 в 08:53 869 0

Снимка Pixabay

Разпространението на тютюнопушенето в България сред възрастните е най-високото в Европейския съюз (ЕС), като през 2019 г. почти всеки трети възрастен (29%) пуши всекидневно.

През 2018 г. около 38% от 15-годишните момичета и 26% от момчетата на същата възраст са съобщили, че са пушили през последния месец, което е най-високият процент в ЕС, показват данни на Министерството на здравеопазването.

31 май е обявен за Световният ден без тютюн. Тази година мотото на кампанията е „Тютюнът – заплаха за околната среда“. 

За близо 18% от всички смъртни случаи в България тютюнопушенето е една от основните причини, като за Европейския съюз този процент е 17%. Това сочат данните от изготвения от Европейската комисия „Здравен профил за България“ за 2021 г., посочват от здравното министерство.

На 1 юни се навършват десет години от въведената чрез Закона за здравето забрана за тютюнопушене в закрити и някои открити обществени места.

В цялата страната регионалните здравни инспекции организират различни инициативи за популяризиране на Световния ден без тютюн. В кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето активните пушачи могат да се възползват от безплатни услуги и консултации.

Световната здравна организация (СЗО) обявява за първи път Световния ден без тютюн през 1988 г. Той се провежда в страни по целия свят, като целта е от една страна да се акцентира върху опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия, а от друга - да се насърчат ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн.

По данни на СЗО тютюнът замърсява въздуха, като за производството на една цигара през целия ѝ жизнен цикъл се отделят 14 g въглероден диоксид. Производството на тютюн допринася за почти 84 милиона метрични тона еквивалентни емисии на въглероден диоксид годишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови