Вирусолог: Няма смесване на мутациите, това са различни варианти

OFFNews 05 февруари 2021 в 08:53 1881 0

Неправилно е да се говори за смесване на мутациите. Това са различни варианти на вируса в различни части на света, обясни в ефира на Нова телевизия д-р Велислава Петрова – вирусолог и здравен консултант към ООН.

Тя коментира публикация в Дойче веле, според която във Великобритания са регистрирани първите случаи на заразени с опасния британски щам на коронавируса, който обаче включва и нова генетична модификация на южноафриканския щам.

„Това, че се вижда една и съща мутация в тези различни варианти на вируса, е тип еволюция, която показва, че отговаря на един и същи тип селекция. Нещо влияе на вируса и го кара да мутира точно в тези части на генома си. Обикновено това нещо е или имунната ни система, или опитът на вируса по-лесно да влиза в клетките ни, за да може да инфектира по-лесно. Това са еволюционни процеси, които нормално се случват, когато една инфекция се разраства. Не може да говорим за смесване, а по-скоро конвейерна еволюция”, обясни тя.

Дали това ще доведе до по-лесно инфектиране на младите хора, все още не е ясно. Такива твърдения е имало за британския щам, но това може да се дължи на по-трансмисивните му свойства – че се предава по-лесно и заразява повече хора, обясни д-р Петрова.

По думите ѝ новият щам във Великобритания се е появил през септември-октомври и до декември е изместил основния вариант. Случай от град в Бразилия показва, че преболедували при първата вълна, могат да се заразят отново с местния щам. Там при първата вълна бяха заразени над 75% от населението, а сега случаите отново нарастват. Все още не е ясна причината за това – дали имунитетът на хората отслабва, или новият вариант избягва предишния имунитет ”, обясни вирусоложката.

Положителното, според нея, е, че всички производители на ваксини са започнали проучвания дали препаратите показват ефективност срещу новите щамове. Велислава Петрова подчерта, че ваксините работят, но с по-малък процент ефективност. 

По повод епидемичната обстановка в България и мерките в страната, д-р Петрова смята, че се действа според ситуацията. Тя е на мнение, че мерките, които работят, трябва да бъдат продължени, а вирусът – да бъде ограничаван по всеки възможен начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!