Възстановяват най-голямата белодробна болница у нас

OFFNews 05 април 2024 в 09:15 2548 0

болница

Снимка Скрийншот

Белодробната болница в с. Радунци

Започна възстановяването на белодробната болница в мъглижкото село Радунци. Вложението е на частен инвеститор. Лечебното заведение не функционира повече от 9 години, въпреки че навремето е било най-голямата белодробна болница у нас, съобщи БНТ.

Болницата в Радунци е създадена по искане на царица Йоанна. Строителството започнало през 1933 година. Мястото за построяването е избрано от лекари и учени, които след 20-месечно проучване установяват, че това място в Стара планина е с изключително чист въздух и е подходящо за всякакви белодробни проблеми.

Сега неработещата болница беше закупена на търг от частен инвеститор. Идеята му е част от сградата да бъде обособена като болница, а останалата ще е санаториум. Всичко ще е на площ от над 20 декара.

Радунци отново ще се превърне в място, където хората ще се връщат. Ще получават здравна помощ и долекуване. Ще ги получат в един модерен, европейски комплекс, който ще отговаря на всички изисквания, казва Георги Керанов - инвеститор.

Предвижда се многомилионна инвестиция, като очакванията са болничните легла да бъдат над 350. Лечебното заведение ще предлага свободен достъп и ще работи с НЗОК. Ще бъде изградена и жилищна площ за персонала.

Държавата не помогна с абсолютно нищо тази инвестиция да се случи и в отсъствието на общинска болница в Община Мъглиж, в отсъствието на обновен филиал на спешна медицинска помощ. Мисля, че реконструирането и функционирането на този болничен комплекс ще бъде от изключително голямо социално значение, казва д-р Душо Гавазов -кмет на Община Мъглиж.

Вече е започнало разчистване на терена и сградата. Предстои изготвянето на проект от български и чужди архитекти. Новият болничен комплекс ще трябва да е готов през 2026 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки