Варненските общинари прехвърлиха проблема със спирането на тока в белодробната болница на МЗ

Общинските съветници взеха решение тубдиспансерът да премине към друга болница

OFFNews 08 ноември 2022 в 16:24 726 0

Община Варна

Снимка Архив

Сграда на Община Варна

Държавата е тази, която трябва да издържа болница за социалнозначимо заболяване от световен мащаб. Такава е позицията на Община Варна по казуса с белодробната болница в града.

В понеделник от Енерго-Про обявиха, че до края на ноември ще спрат тока на тубдиспансера заради натрупани задължения в размер на 77 000 лв.

На днешното заседание на Общинския съвет бе съобщено, че за последните 10 години общината е изплатила над 3,5 млн. лв. за покриване на задълженията за Специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания.

Болницата от години трупа дългове, включително към дружеството Енерго-Про, което вчера чрез медиите обяви, че планира да преустанови снабдяването с електрическа енергия на сградата на лечебното заведение. Официално писмо от електроразпределителното дружество в местния парламент към момента не е получено, става от заседанието.

Според мнозинството от съветниците Общината не може да се справи "с огромните суми, които се генерират всяка година – за заплати и осигуровки на служителите, режийни разходи, лекарства, поддръжка на сграден фонд".

Министерството на здравеопазването покрива единствено разхода за леглоден за един болен в размер на 92 лв., а всичко останало се плаща от общинския бюджет. Към момента пациентите в болницата са 18.

В условията на икономическа криза, когато общината не получава от държавата допълнителни средства за инфраструктура или по проекти, съветниците са решили да препотвърдят решение на ОбС от 2015 г. за прехвърляне на дейността на бившия Тубдиспансер към някоя от болниците на територията на Варненска област.

Лечебното заведение няма да се закрива, а само ще премине към структурата на друга болница, бе изтъкнато по време на заседанието. За пример е била дадена Очна болница, която преди няколко години стана част от Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“.

По задълженията на Тубдиспансера е изразено мнението, че е редно разплащането да започне, след като стане ясно към кое лечебно заведение ще бъде прехвърлена Белодробната болница. В противен случай Общината отново ще влезе в спиралата да покрива дългове, без да има кардинално решение на дългогодишния проблем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови