Спират тока на белодробната болница във Варна

OFFNews 07 ноември 2022 в 14:33 762 0

белодробна болница

Снимка Скрийншот

Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания, Варна

Спира електрозахранването в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна заради натрупан дълг от 77 000 лв., предупреди доставчикът Енерго-Про.

Въпреки многократните напомнителни писма, предложения за разсрочване и апел към всички отговорни институции, дългът за електроенергия е продължил да нараства с липса на плащания в рамките на последната година, като най-старите неплатени задължения датират от м. март 2021 г., уточняват от дружеството.

Крайната мярка с преустановяване на електрозахранването е планирана за 21 ноември 2022 г. и се налага, за да бъде ограничено натрупването на допълнителни задължения, които биха довели до оперативни затруднения за доставчика. От Енерго-Про напомнят, че обекти от нулева категория, каквито са здравните заведения, следва да имат осигурено резервно, автономно и независимо електрозахранване.

От дружеството посочват, че за критичната ситуация многократно са били информирани Община Варна, Министерството на здравеопазването, както и всички ангажирани държавни и регулаторни институции, но не е бил поет конкретен ангажимент "за решение на задълбочаващия се казус". Доставчикът настоява за спешно предприемане на действия от страна на местната власт, които да решат въпроса с натрупаните задължения на белодробната болница.

Електроснабдителното дружество изразява готовност за взаимодействие, включително и с различни механизми за разсрочване на натрупания дълг, и се надява "да не се стигне до крайни действия, за да се съхрани сигурността на болничното заведение".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Колко мурзилки могат да се скрият зад гърба на едно българче