Ваксинират с втора доза на Астра Зенека след 15 април, досега нямаме тромбози

OFFNews 09 април 2021 в 08:40 4715 1

Втори дози от ваксината на "Астра Зенека" ще започнат да се поставят у нас след 15 април. Страничните реакции обаче се появяват до две седмици след първата игла, а досега в България няма случаи на тежки странични ефекти.

Направени са над 230 хиляди дози от тази ваксина у нас, обясни директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов по Нова тв. Той увери, че хората, които са ваксинирани с AstraZeneca, не бива да се притесняват. ЕМА говори за изключително малък риск от тромбози. 100 души от над 25 милиона са получили тези странични ефекти, подчерта проф. Балтов. 

"Производителите на Jansen също започнаха да правят изследвания на своя препарат. Всичко това има и друг момент. Ваксината на AstraZeneca е изключително евтина. В Европа тя трябва да бъде продавана на много ниска цена. Извън Европа стойността ѝ е 7-8 пъти по-висока”, добави проф. Балтов. 

Той припомни, че страната ни очаква големи доставки на ваксини и масовата имунизация зависи само от самите нас и личните лекари.

"Надяваме се, че в следващите две седмици натискът върху лечебните заведения ще падне. Очакваме и смъртността да се понижи. Смятам, че много учениците са изкарали вируса без симптоми. Имаме и нарастващ брой ваксинирани. Това значително ще ограничи заразата”, каза още проф. Балтов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

дреалист

09.04 2021 в 09:56

"досега в България няма случаи на тежки странични ефекти."
Безкрупулна лъжа.
Аз, без да съм в системата, имам информация за няколко случая.
А последно - Коритаров. Тромбозата му стана пред камерата.