Ваксинацията с Астра Зенека тръгва отново, щом излязат резултатите от проверката на починалата в Пловдив жена

OFFNews 13 март 2021 в 12:26 3612 0

Когато излязат резултатите от проверката за починалата жена в Пловдив, ще започне отново имунизацията с "Астра Зенека". Това заяви здравният министър Костадин Ангелов в Кюстендил, където бе заедно с премиера Бойко Борисов. 

Вчера започна спешна проверка в Пловдив заради смъртта на 57-годишната жена, часове след имунизацията й. 

„Събираме факти, нашата проверка започна преди 24 часа, когато разбрахме за този инцидент. Свързахме се с общопрактикуващия лекар на починалата жена, иззехме цялата медицинска документацията и се свързахме с лечебното заведение, където е направена имунизацията”, обясни секретарят на РЗИ - Пловдив д-р Сийка Димчева по Нова тв.

Тя обясни, че по данни от съдебно-медицинската експертиза жената е починала от остра сърдечна недостатъчност с наличие на белодробен оток, без данни за тромбози. „Окончателният протокол от експертизата ще бъде готов във вторник или сряда следващата седмица. Тогава ще могат да се правят окончателни изводи”, коментира Димчева. 

Тогава се очаква да се произнесе и Европейската агенция по лекарствата за безопасността на ваксината на "Астра Зенека" след смъртния случай в Австрия и спирането на ваксинацията у нас и в още много държави от ЕС. 

Леко повишен е натискът към болницата в Кюстендил, снощи са приети 9 души, остават 20 свободни легла. Разбрахме се с РЗИ Кюстендил и с екипа на болницата как да направим новата организация с цел още по-добро осигуряване на навременни медицински грижи, информира Ангелов. 

Той добави, че и ситуацията в Гоце Делчев е сериозна и затова ще се извърши реорганизация със съседните болници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!