Ако бях личен лекар на дамата, която почина в Пловдив, щях да я ваксинирам

Не мога да открия кое вещество от ваксината може да доведе до смъртта на жената, заяви д-р Брънзалов

OFFNews 13 март 2021 в 08:06 12963 0

Ако аз бях личен лекар на жената, която почина след поставяне на ваксина в Пловдив, също щях да я имунизирам. Мисля, че няма да се открие причинно-следствена връзка между смъртта на госпожата и поставената доза на "Астра Зенека". 

Медицината не е астрономия, за съжаление не можем да дадем 100% гаранция на хората. Това заяви д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз и член на щаба, по Нова тв.

За 33 години практика като личен лекар съм поставил хиляди ваксини, не мога да открия кое вещество от тази може да доведе до смъртта на дамата, не съм я преглеждал, но тя не е противопоказна на никое от веществата. Клиниката, която споменават, е типична за съвсем друг заболявания, а не за постваксинална реакция, добави Брънзалов.

Около 20% от пациентите, на които поставих ваксина, ми се обаждат за странични ефекти - болка на мястото на убождането, температура, неразположение, те минават с обикновени антипиретици, слава богу, няма сериозни проблеми, обясни той. 

Медикът каза, че не е препоръчително хората с първа доза от Оксфордската ваксина да получат втората си от друг препарат. „Не мисля и, че е редно да се остава само една игла. Технологично така е поставено, че трябва да има и бустерна доза”, обясни още медикът. 

Д-р Брънзалов заяви, че подкрепя колегите си, които искат промяна във ваксинационния план. Масовото ваксиниране трябва да се извърши, след като бъдат имунизирани хората с хронични заболявания и възрастните, много от тях са записани при личните си лекари и са най-нуждаещите се, каза още лекарят. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови