Ваксинация срещу HVP във възрастта 9-18 години, предлагат педиатри

Дискусия за превенцията на човешкия папилома вирус завърши със създаване на Коалиция HVP, която ще подпомага МЗ

OFFNews 09 март 2023 в 15:19 1770 0

дискусионно студио

Снимка PR Care

Превенция на HPV

Момчета и момичета на възраст 9-18 години да се ваксинират срещу човешки папиломен вирус. Това становище е изпратено до Министерството на здравеопазването от Българската педиатрична асоциация, каза пред журналисти доц. Йорданка Узунова, началник на клиника „Педиатрия“ в болница „Лозенец“, предаде БТА.

Тя бе сред участниците в дискусионно студио, посветено на превенцията на човешкия папилома вирус, заболеваемостта от рак на маточната шийка и създаването на Коалиция HVP у нас.

Съществува национална програма, чрез която ваксината сега се осигурява безплатно за момичетата на възраст 9-12 години, припомни тя. По думите ѝ в бъдещата национална програма, освен ваксиниране и на момчетата, трябва да се заложи постигане на ваксинационен обхват над 90 на сто сред момичетата и 50 на сто сред момчетата, до 2030 година.

Ако момчетата не се ваксинират, остават като резервоар на вируса, каза доц. Антоанета Томова, началник на отделение по медицинска онкология и онкологични заболявания в гастроентерологията в Комплексен онкологичен център – Пловдив.

По думите ѝ четвърти стадий на рак на маточната шийка доста трудно се поддава на лечение и често е с фатален край. Само три процента от родителите проумяват, че трябва да ваксинират децата си срещу човешки папиломен вирус, за да не се заразят с него по време на житейския им път. Вирусът може да доведе до рак на маточна шийка, на вагина, на пенис, на глава – шия, дори на бял дроб, каза още доц. Томова.

Пожизненият риск от заразяване с човешки папиломен вирус е огромен и вероятно няма човек на планетата, който да не се е срещнал с високорисковите папиломни вируси, заяви доц. Илия Карагьозов, председател на Българската асоциация по онкогинекология. По думите му най-важните стъпки, които трябва да се предприемат за борба с човешкия папиломен вирус, са ваксинационна програма, национална скринингова програма на популационно ниво и адекватно обучени гинеколози.

Доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България посочи, че България отново изостава в сравнение с другите държави, в които ваксината е налична и посочи, че в съседна Румъния срещу човешки папиломен вирус са ваксинирани над 100 хиляди момичета.

Ваксина имаме, програма имаме, но тя не се изпълнява, а смъртността от рак на маточната шийка се увеличава, каза проф. Радка Аргирова, председател на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз и председател на Българското дружество по медицинска вирусология.

Противопоказанията за ваксината са само доказани алергии срещу съставките ѝ и профилактиката винаги е много по-евтина от лечението, изразиха единното си мнение експертите в дискусията.

Всички участници да се обединят в Коалиция HPV, неправителствена, експертна организация, с цел подпомагане на усилията на Министерството на здравеопазването. Коалицията да изисква всяка година да бъде правена равносметка за изпълнението на програмата за ваксиниране срещу човешкия папиломен вирус, предложи проф. Аргирова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието