Ваксината на Новавакс е 86% ефикасна срещу британския вариант на COVID-19

OFFNews 12 март 2021 в 13:16 2115 0

Ваксината срещу COVID-19 на компанията "Новавакс" е 96 на сто ефикасна срещу оригиналната версия на новия коронавирус и 86 на сто - срещу британския му вариант, сочат резултати от клиничните тестове във Великобритания, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес.

В изследването във Великобритания, проведено сред 15 000 души, ваксината е показала средно 90 на сто ефективност срещу леки, умерени или тежки инфекции от COVID-19. При 106 потвърдени случая на заразяване, 10 са сред ваксинирани хора, а 96 - при получили плацебо.

Само петима от заболелите са с тежка инфекция и всички са от плацебо групата, като четирима от тях са заразени с британския вариант на новия коронавирус.

При малко изследване, проведено сред три хиляди души в Република Южна Африка, където доминира бързо разпространяващият се местен вариант на новия коронавирус, ваксината е била ефективна при 55 на сто от случаите при хора без СПИН, но напълно е предотвратила тежко прекарване на заболяването. Очакват се резултатите от тестовете на ваксината сред 30 000 души в САЩ.

Компанията разработва и ваксини срещу различните известни варианти на новия коронавирус и възнамерява да подложи на изпитания тези препарати във второто тримесечие на годината. Изпълнителният директор на "Новавакс" Стенли Ерк каза, че компанията възнамерява да поиска през второто тримесечие разрешение от британските власти за прилагане на ваксината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови