В БАН разработват ново поколение ДНК тестове за хранителни инфекции

OFFNews Последна промяна на 28 юни 2019 в 16:44 1418 0

Снимка БАН

В Института по микробиология „Стефан Ангелов“ при БАН са готови с ново поколение тестове за откриване на точния причинител на хранителни инфекции. Това са ДНК базирани тестове с висока чувствителност и специфичност. Те са лесно приложими и могат да дадат резултати за часове, без да е необходима специална апаратура.

Тестовете са много подходящи, както за използване в полеви условия, така и за текущ контрол при производство на храни в индустрията. В случай на взрив на хранителна инфекция дават възможност бързо да се установи причинителят, нужната антибиотична или симптоматична терапия и да се ограничат рисковете от поява на резистентност.

„Стандартните тестове, които са задължителни и се използват в момента масово в практиката и в Европа, са микробиологични. При тях се прави посявка на патогена, при което са необходими понякога 3-4 дни, докато се докаже и идентифицира. Но за да се въведат ДНК тестовете, разработени в института, е необходим дълъг административен и нормативен път, който е добре да се облекчи максимално“ – заяви чл. кор. Христо Найденски, който е и член на Европейския орган по безопасност на хранитe (EFSA). - В противен случай, ще изгубим години докато тези тестове навлязат в практиката. А те биха спестили много икономически и здравни щети. Още повече, че използването на теста е на много приемлива цена, на този етап по-ниска дори в сравнение с настоящите стандартни тестове.

Екипът на проф. Христо Найденски вече е напълно готов с тестовете за Yersinia enterocolitica, третата по значимост хранителна инфекция за Европа. Учените се надяват в скоро време да имат възможност да доразвият успеха си и с бързи ДНК тестове за други инфекции.

Най-честите хранителни инфекции, докладвани от Европейската агенция по безопасност на храните, са причинявани от Сampylobacter, Salmonellа и Yersinia. Това са патогени, които се срещат основно в месото (вкл. птичето месо), млякото и техните продукти. Затова микробиолозите съветват през лятото да се избягват най-вече продукти и храни, които не са добре термично обработени.

Висок риск крият каймите приготвени на скара, пържолите алангле и пилетата на грил, тъй като в дълбочина температурата не успява да неутрализира патогените.

Риск крият и студените екзотични салати с морски дарове, дори съхранявани в хладилник. Някои от причинителите, като Listeria продължават да се развиват много добре и на студено. За предпочитане са добре опечените или сварени храни, консумирани скоро след получаването им и кулинарната обработка.

През лятото е добре да се избягват и супите, застроени с яйце. Тези патогени причиняват стомашно-чревни инфекции, които са особено актуални по време на морските почивки.

Често хората са подложени на стрес поради високите температури на плажа и преохлаждането с климатиците, рязката смяна на обстановката и ритъма на живот. Това води до срив в имунната система и организмът по-трудно се бори с хранителните инфекции. А на фона на имунния срив, те могат да са много опасни с усложненията си – като развитие на реактивен артрит и някои тежки автоимунни заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови