В България има 32 денонощни аптеки, в 16 малки общини няма нито една аптека

OFFNews 27 април 2018 в 12:00 4545 0

В България има само около 32 денонощни аптеки, а в 16 малки общини с общо население около 50 000 души няма нито една аптека, съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. 

По думите му в страната има общо 3996 аптеки и страната ни е на едно от челните места в Европа по брой аптеки на глава от населението, но сме сред последните места по достъп до тях. 

Остър е проблемът с денонощните аптеки, само 0,8 процента от аптеките са с денонощен режим на работа. Такива няма в големи региони като Видин, Враца, Разград, Смолян, Търговище, обясни Ананиев. 

Той уточни, че законодателството в страната не урежда критерии по отношение на разпределението и гъстотата на аптеките по територия, нито относно режима на работата на аптеките.

За решаване на проблемите здравното министерство, в сътрудничество с НЗОК, Изпълнителната агенция по лекарствата и Българския фармацевтичен съюз, е предприело действия в посока разработване на пакет от мерки за стимулиране предоставянето на фармацевтична услуга в малките населени места, в слабо населените общини, които ще бъдат въведени чрез промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Според Ананиев в малките населени места може да се открият общински аптеки, които да се финансират от общините, като в България вече имало 39 подобни аптеки, а министерството работи и по създаване на мобилен аптечен пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови