В ''Александровска'' спасиха от ослепяване възрастна жена

OFFNews 19 февруари 2024 в 13:46 1047 0

операция

Снимка УМБАЛ "Александровска"

Д-р Яни Здравков по време на операцията

Със сложна операция офталмолози от Александровска болница спасиха единственото око на възрастна пациентка, съобщиха от лечебното заведение.

В неделя сутринта екип на Клиниката по очни болести ръководен от доц. Яни Здравков - завеждащ Отделението по витреоретинална хирургия, д-р Светослав Славчев – асистент, д-р Деян Събев – анестезиолог и мед. сестри Стоилова и Славева) са оперирали по спешност жената, която имала само едно здраво око.

Пациентката загубва зрението на дясното си око след прекаран съдов инцидент. Преди няколко дни забелязва “мътнини” пред лявото си око. След консултация със специалисти в няколко столични лечебни заведения тя е приета по спешност в Клиниката по очни болести на УМБАЛ “Александровска“. От проведените изследвания се установява “фуниевидно” отлепване на ретината на единственото виждащо око.

Спешният екип, ръководен от доц. Здравков, осъществява тричасова сложна операция. По думите на специалистите подобни хирургични интервенции са голямо предизвикателство заради сложността и спешността, тъй като всеки ден закъснение намалява шансовете на пациента да вижда с окото.

След операцията пациентката се чувства добре и се възстановява в Клиниката по очни болести на лечебното заведение. Доц. Здравков е оптимист за зрението ѝ и потвърди изписването ѝ в близките дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика