Проверка и в Пирогов, имало сигнали за фалшиви хоспитализации

В украински вестници се появи информация за починал донор, МЗ проверява случая, каза зам.-здравният министър Димитър Петров

OFFNews 10 юни 2021 в 08:35 2982 0

Имаме данни и предварителни сигнали за нарушения по отношение на НЗОК и за фалшиви хоспитализации в „Пирогов”. В лечебното заведение тече проверка, съобщи по Нова телевизия зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров. 

По-късно беше уточнено, че касата проверява 900 случая на пациенти с COVID-19, които са били настанявани повторно в Чернодробната клиника и в Клиниката по бъбречни заболявания. До момента са проверени една трета от тези случаи.

Подобни сигнали има и за други болници. НЗОК извършва проверки и министерството ще реагира съобразно резултатите от тях, посочи посочи той и допълни, че директори, които са съдействали за източването на здравния фонд с фалшиви хоспитализации и не са упражнявали контрол, вероятно ще бъдат отстранени.

Има и други основания за смяна на ръководствата - лошо управление на лечебното заведение. В София има няколко големи болници, за които има такива данни, но нека излязат резултатите от проверката, каза Петров и уточни, че една от тези болници е Хематологията (б. р. Национална специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания), която е с изключително лоши данни. Има информация и за няколко областни болници, каза зам.-министърът. 

По думите му дълговете на болницата възлизат на 10 млн. лв, съобщи заместник-здравният министър Димитър Петров на брифинг по-късно и посочи, че е възможно Хематологията и Онкологията да бъдат слети.

"Тя е под заплаха за декапитализация. Въпреки това, на конкурса, досегашният директор е назначен пак. Ще бъде проверено състоянието, ще видим как се развиват нещата с Агенцията по вписванията. Защото, ако продължат така, ние може да стигнем до извода, че тази агенция управлява всичко в държавата", каза Петров.

Той коментира и казуса с пенсионирането на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев:

„Проф. Кантарджиев е административен директор. Той е пенсиониран като такъв, но може да продължи работата си като лекар. Учудвам се от неравностойността на реакцията в този случай. Столичната лекарска колегия (СЛК) в лицето на д-р Меджидиев реагира и по казуса с Александровска болница, но нямаше никаква реакция за болница „Лозенец“. Същевременно д-р Меджидиев работи в проверяваната „Пирогов“. Този човек призова Прокуратурата и МВР да имат по-широки правомощия по време на пандемията, а сега се кандидатира отново за председател на СЛК. Това уронва престижа на съсловието. Нека паметта ни да не бъде толкова къса“, призова зам.-министърът.

За издаването на сертификати на хора с бърз антигенен тест

По думите на зам.-министъра има такъв казус, но той е на ниво Европейска комисия. В момента текат разговори това да бъде коригирано. Според него проблемът е в това, че бързите тестове са били признати в различен момент в отделните държави. Петров обаче прогнозира, че до 15 юни този въпрос ще бъде решен.

Спорът с Агенция по вписванията

"Все още не сме получили отговор от правосъдния министър, но реакцията беше провокирана от казуса с Александровска болница. В „Лозенец“ действително има обжалване и спиране на вписването от Софийски градски съд. Съдът обаче се е произнесъл отрицателно по жалбата от УМБАЛ „Александровска“ и агенцията е длъжна да направи вписването. Агенцията води регистрационна дейност, документът за вписването е протоколът на министъра. Не е тяхна работа да проверяват основанията, това се проверява от съда, щом има протокол трябва да се направи вписването", каза той.

Димитър Петров посочи, че има цитиран доклад на здравното министерство за нарушенията в лечебното заведение. Той коментира, че поведението на агенцията е странно, като се има предвид, че на същите основания по-рано е вписала проф. Богов като изпълнителен директор и проф. Буланов като председател на Съвета на директорите.

Незаконните трансплантации в „Лозенец“

При всички случаи здравният министър (тогава - проф. Костадин Ангелов) е бил сезиран за тези трансплантации. Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е подала сигнала към него и към ДАНС, която е сезирала ГДБОП.

„Миналата есен вече е имало данни поне за няколко човека, че има съмнение, че хората не са роднини, но министърът не е направил нужното. Той е можел да прати вътрешен одит. Вместо това отново е назначил Спасов за директор на болницата... Преди това болницата не беше търговско дружество и здравното министерство и „Медицински надзор“ нямаха достъп до нея. Тя беше като черна дупка по отношение на контролните органи на здравеопазването“, коментира Петров и съобщи, че се проверява изнесената в украински вестник информация за починал донор на бъбрек след експлантация в „Лозенец“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!