Двама души в държавата могат да вземат решение за трансплантацията на висшия служител

Цялото ръководство на Александровска болница ще бъде сменено, посочи заместник-министър д-р Димитър Петров

OFFNews 04 юни 2021 в 10:50 11742 0

Снимка Архив

"Име на пациент няма да кажа, не е етично, по-интересно е кой е наредил да бъдат прередени чакащи за трансплантация. Това не е ясно, но според мен двама души в държавата могат да го направят – премиерът и министърът на здравеопазването". Така зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров коментира изнесените вчера от министър Кацаров данни за закононарушения при извършването на трансплантации в болница "Лозенец".

В един от цитираните случаи стана известно, че през април в лечебното заведение е трансплантиран висш държавен служител, който не е бил в на първо място в списъка на чакащите, а на четвърто. Въпросният пациент е бил вписан като спешен в последния момент, за да получи право да бъде вписан сред първите в листата на чакащите. Така той е получил черен дроб вместо други трима души, които са били с по-голяма съвместимост с донора, според скалата, по която се определя това.

"За да нареди някой подобно нещо през Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) вероятно става въпрос за много висше държавно ниво", посочи д-р Петров и допълни, че самият пациент не може да се обвинява, защото всеки на негово място бил направил всичко възможно да бъде лекуван.

Зам.-министърът каза още, че нито премиер, нито министър имат право да наредят подобно нещо на агенцията, но това се е случило. Той подчерта, че никой не обвинява и хората, които са участвали в трансплантацията, тъй като за тях това е пациент, който е постъпил, и те са си свършили работата.

Според зам.-министър проблемът с малкото трансплантации у нас се е задълбочил особено сериозно след като агенцията по трансплантация е била присъединена към мегаструктурата  ИА "Медицински надзор".

Петров коментира и изнесените данни за незаконни трансплантации на чужди граждани, при които донорите са били представени като роднини на рецепиента, а това не е било вярно. Той съобщи, че несъответствието е било констатирано от ИАМН. Според него това не е ставало под нечие покровителство, но е възможно някой да си е замълчал. 

Според нашето законодателство жив донор може да дари орган само на роднина. Така е и в целия ЕС. Донорство без родствена връзка се допуска например в Пакистан, където това е практика и има българи, които също са били трансплантирани там, каза зам.-министърът.

Той поясни, че това са платени процедури, които са извършени на чужди граждани и това е било известно на изпълнителния директор на болницата, още повече, че той вероятно е участвал лично в голяма част от трансплантациите.

Д-р Петров подчерта, че не очаква да има подобни злоупотреби и в други болници, които трансплантират пациенти у нас.

Източването на НЗОК с подправени документи

Във връзка с оповестената вчера от здравния министър схема за източване на НЗОК с подправени документи Петров обясни, че резултати от извършената от Касата проверка ще бъдат предоставени на Икономическа полиция, където вероятно ще бъдат проверени всички лица, на които е била отчетена клинична пътека за хоспитализация.

Той благодари за сигнала от журналистическото разследване по случая и обясни, че той е бил подаден след първата проверка на Касата. Последвали са процедури с обжалване от страна на болницата. Резултатите са били изпратени до здравното министерство, но не е имало никаква реакция. При втория сигнал екипът на новия служебен министър е реагирал. Петров уточни, че до миналата година МЗ не е имало никакви данни какво се случва в "Лозенец", тъй като лечебното заведение е било "под шапката" на Министерския съвет.

Зам.-министърът съобщи, че подобни сигнали има и за други болници и те също се проверяват. Според него контролът ще стане по-ефективен, когато е-здравеопазването започне да функционира с пълния си капацитет. Петров припомни, че в момента се създава мобилно приложение, чрез което хората ще получават сигнал за хоспитализации, прегледи и изписани рецепти и ще могат да реагират в момента, в който подобна информация бъде въведена в здравното им досие.

Смяна на ръководството в Александровска болница

Д-р Петров коментира и резултатите от проверката на здравното министерство по казуса с Александровска болница.

"Проблемът е с начина, по който Съветът на директорите е функционирал и е разпределял средствата, без участието на един от членовете му. Това е нарушение на договора за управление от сегашния съвет и е достатъчно основание той да бъде освободен", каза зам.-министърът.

"Другият проблем е финансовото състояние на болницата, което се влошава от 7 години вкл. и при последното ръководство. Натрупаната загуба е достигнала застрашителни размери почти до размера на капитала - загубите са около 68 млн. при капитал 71 млн. лв. Годишно болницата е била с по 5-6 млн. лв. назад от 2013 г. насам.

По думите на Петров причината е в неефективното управление, по времето когато директор е бил проф. Костадин Ангелов.

"Ситуацията щеше да бъде още по-трагична, ако на болницата не бяха дадени много средства от самото министерство чрез държавата, извън НЗОК, за капиталови разходи и за апаратура, след което те са си вдигнали капитала на 70 млн. лв. Иначе той щеше да бъде 35-36 млн. и практически болницата щеше да бъде във фалит.

Мнението на министерството е, че там трябва да бъде сменено ръководството поради тези две причини. Според мен този шум, който се вдига, като че ли се провокира не толкова от сегашното ръководство, колкото от бившия здравен министър и бивш директор Костадин Ангелов. Факт е, че преди него проф. Трайков е оставил болницата на печалба, при него не е трупана загуба и след това започва процес на ежегодни загуби между 2 и 7 млн. лв. годишно", посочи зам.-министърът. 

По думите му при новото ръководство процесът е продължил, въпреки че са получили доста допълнителни средства покрай пандемията. Вторият проблем е начинът, по който е функционирал Съветът на директорите. Без да бъде уведомен третият му член, са се разпределяли средства – около 23 млн. лв. - на заседания без негово участие и накрая са му дадени да подписва протоколи накуп. При това нарушение ще има ново ръководство и тримата от Съвета на директорите ще бъдат освободени, каза д-р Димитър Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови