Увеличава се броят на ХИВ-позитивните в Европа

OFFNews 26 ноември 2020 в 12:18 1659 0

Броят на ХИВ-позитивните в Европа продължава да расте, като много от случаите са диагностицирани дълго време след заразяването, което подчертава необходимостта от активно тестване, съобщиха днес две европейски здравни служби, цитирани от ДПА.

Миналата година на континента са регистрирани 136 хиляди нови случая на заразяване с ХИВ, заявиха от Европейският център за превенция и контрол на заболяванията и европейският офис на Световната здравна организация (СЗО).

Тенденцията от последните години е повечето нови случаи на заразяване с ХИВ да се регистрират в Европа, като в около 80%, те са в източно-европейските страни, предава БТА.

Над два милиона души са заразени с ХИВ в 53-те страни, които СЗО групира като част от европейския регион. Половината от случаите на ХИВ са диагностицирани дълго време след заразяването, става ясно от доклад, публикуван в навечерието на Световния ден за борба със СПИН, 1 декември.

"Това е знак, че стратегиите за тестване в региона не допринасят за ранното диагностициране на ХИВ", заявиха здравните служби. По-ранното диагностициране означава и по-ранно лечение, което може да допринесе за ограничаване на разпространението на ХИВ.

"Въпреки фокуса върху COVID-19, не бива да забравяме за други проблеми на общественото здраве, като ХИВ", заяви директорката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията Андреа Амон.

"Нашето послание е да бъде съхранен прогресът от последното десетилетие, като тестването за ХИВ и достъпът до лечение продължат да бъдат приоритет", заяви ръководителят на европейския клон на СЗО д-р Ханс Клуге.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови