Упорита температура до 40 градуса и кашлица със задух са типичните симптоми на Делта варианта

Има положителни случаи на имунизирани, без оглед на вида на приложената ваксина, но при тях не се налага хоспитализация, съобщават от ВМА

OFFNews 24 август 2021 в 09:26 20095 0

Снимка ВМА

Един от основните симптоми на Делта варианта е много висока температура – до 40 градуса, която се задържа дълго време и не се влияе от лекарства. Често срещана е и кашлицата със задух, посочват специалистите от Катедрата по инфекциозни болести на ВМА.

По-рядко се среща загубата на обоняние и вкус. Няма нищо общо с първия вариант, който беше от Ухан, където основният признак бяха именно загубата на обоняние и вкус, подчертават специалистите. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват.

От клиниката съобщават, че през последните дни се наблюдава растяща тенденция както на броя на заразените с COVID-19, така и на хоспитализираните пациенти. Четвъртата COVID вълна обаче заразява цели семейства, показва статистиката на лечебното заведение.

И преди, и сега инфекцията протича по-тежко при възрастните хора. При амбулаторната практика пациентите определено са по-млади – между 20 и 40 години. 90-95% от приетите за болнично лечение във ВМА са възрастни хора. 

От хоспитализираните случаи може да се направи обобщение, че до болница пациентите стигат на 6-ия, 7-мия ден от положителния тест – каквато тенденция се наблюдаваше и преди. Всичко обаче зависи от имунната система на човек – при някои усложненията настъпват и по-рано – от 24 до 48 часа.

Имаме положителни случаи и на имунизирани, без оглед на вида на приложената ваксина. Определено при ваксинираните не се налага да бъдат хоспитализирани.

Да, имаме приети в клиниката пациенти, които са ваксинирани, но при тях заболяването протича много по-леко и в никакъв случай не се стига до дихателна недостатъчност, казват още инфекционистите. И напомнят, че сега е моментът хората да се защитят като се ваксинират, особено тези с онкологични заболявания, диабет и други, при които опасността от тежко протичане е най-голяма.

Спазването на мерките остава важен момент при ограничаване разпространението на вируса. А ключовата роля се пада на личната отговорност, подчертават от ВМА.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)