Уганда съкращава учебния срок, за да ограничи разпространението на ебола

Потвърдените случаи вече са 135, 53 са починалите от смъртоносната хеморагична треска, срещу която няма ваксина

OFFNews Последна промяна на 08 ноември 2022 в 14:49 513 0

Уганда

Снимка Getty Images

Епидемия от ебола в Уганда

Уганда ще съкрати с две седмици учебния срок, за да ограничи ежедневния контакт между учениците и по този начин ограничи разпространението на ебола, предаде Ройтерс, позовавайки се на министъра на образованието.

Властите се борят да овладеят разпространението на много заразната и смъртоносна хеморагична треска ебола. Епидемията засегна столицата Кампала с население от около 2 милиона души, съобщава БТА.

По данни на здравното министерство до вчера в Уганда бяха потвърдени 135 случая на зараза и 53 смъртните случая. Министърката на образованието Джанет Катаха Мусевени каза, че правителството е решило да затвори детските градини, началните и средните училища на 25 ноември, защото пълните класни стаи създават риск от разпространение на вируса.

По-ранното спиране на учебния процес ще намали събирането на много деца на едно място, където те са в ежедневен близък контакт с техни съученици, учители и персонал, и това улеснява разпространяването на вируса, каза Мусевени в изявление.

Учениците в Уганда в момента са в третия и последен срок за календарната година, в края на който се явяват на изпити. При децата са потвърдени 23 случая, 8 от които са завършили със смърт, каза Мусевени.

В Уганда циркулира суданският щам на ебола, за който няма доказано работеща ваксина. По-често срещаният заирски щам обаче, разпространил се напоследък в съседно Конго, реагира на ваксина срещу болестта. Според статистиката половината от заразените с ебола умират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови