Уганда съкращава учебния срок, за да ограничи разпространението на ебола

Потвърдените случаи вече са 135, 53 са починалите от смъртоносната хеморагична треска, срещу която няма ваксина

OFFNews 08 ноември 2022 в 14:49 999 0

Уганда

Снимка Getty Images

Епидемия от ебола в Уганда

Уганда ще съкрати с две седмици учебния срок, за да ограничи ежедневния контакт между учениците и по този начин ограничи разпространението на ебола, предаде Ройтерс, позовавайки се на министъра на образованието.

Властите се борят да овладеят разпространението на много заразната и смъртоносна хеморагична треска ебола. Епидемията засегна столицата Кампала с население от около 2 милиона души, съобщава БТА.

По данни на здравното министерство до вчера в Уганда бяха потвърдени 135 случая на зараза и 53 смъртните случая. Министърката на образованието Джанет Катаха Мусевени каза, че правителството е решило да затвори детските градини, началните и средните училища на 25 ноември, защото пълните класни стаи създават риск от разпространение на вируса.

По-ранното спиране на учебния процес ще намали събирането на много деца на едно място, където те са в ежедневен близък контакт с техни съученици, учители и персонал, и това улеснява разпространяването на вируса, каза Мусевени в изявление.

Учениците в Уганда в момента са в третия и последен срок за календарната година, в края на който се явяват на изпити. При децата са потвърдени 23 случая, 8 от които са завършили със смърт, каза Мусевени.

В Уганда циркулира суданският щам на ебола, за който няма доказано работеща ваксина. По-често срещаният заирски щам обаче, разпространил се напоследък в съседно Конго, реагира на ваксина срещу болестта. Според статистиката половината от заразените с ебола умират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови