Учени откриха как имунната система се бори с Covid-19

OFFNews 17 март 2020 в 19:05 6936 0

Снимка ЕПА

Австралийски учени обявиха, че са установили как имунната система се бори с Covid-19. Проучването им, публикувано в сп. Nature, проследява случай на възстановил се от болестта и показва, че то е подобно на възстановяването от грип.

Определянето кои имунни клетки се появяват помага и за изработването на ваксина, казват експертите.

"Това (откритие) е важно, защото това е първия път, в който наистина разбираме как имунната ни система се бори с новия коронавирус", казва съавторът на проучването проф. Катерине Кеджиерска.

Проучването на мелбърнския Институт за инфекциозни болести и имунология бе оценено положително от други експерти, а един от тях го нарече "пробив", пише Би Би Си.

Много от разболелите се от Covid-19 се възстановиха и вече се знае, че имунната система може да пребори вируса. Но за пръв път учени идентифицират 4 типа клетки на имунната система, които се борят с Covid-19.

Наблюденията им се основават на проследяването на пациентка, при която болестта е протекла леко до умерено тежко и която не е имала предишни серозни здравословни проблеми. 47-годишната жена е от Ухан, Китай - откъдето тръгна заразата миналата есен. Лекували са я в болница в Австралия. Възстановила се е за 14 дни.

Проф. Кеджиерска разказва пред британската медия, че екипът ѝ е изследвал в пълнота имунния отговор на тази пациентка.

Три дни, преди жената да започне да се възстановява, специфични клетки са били забелязани в кръвната ѝ картина. При грип същите клетки се появяват приблизително по същото време преди възстановяването, обяснява професорът.

"Бяхме много развълнувани от резултатите си и от факта, че всъщност можем да уловим появата на имунни клетки в заразен пациент преди клиничното му възстановяване", допълва тя пред Би Би Си.

Повече от дузина учени са работили денонощно през последните четири седмици, за да направят анализа, казва още тя.

Как това помага?

Установяването кога имунните клетки се появяват може да помогне да се "прогнозира ходът на вируса", казва проф. Брус Томпсън, декан на факултета по здравни науки в Техническия университет Swinburne в Мелбърн, Австралия.

"Когато знаете кога се случват различните реакции, можете да прогнозирате къде се намирате по отношение на възстановяването от вируса", обяснява проф. Томпсън пред Би Би Си.

Министърът на здравеопазването в Австралия Грег Хънт посочи, че заключенията биха могли също така да ускорят създаването на ваксина и на потенциално лечение за заразените пациенти.

Следващата задача на учените е да определят защо имунният отговор е по-слаб при по-тежките случаи.

"Сега е наистина ключово да разберем какво липсва или е различно при пациентите, които са починали или които прекарват заболяването изключително тежко, за да разберем как да ги опазим", казва проф. Томпсън.

През януари институтът стана първият в света извън Китай, който успя да отгледа вируса в изкуствена среда. След този момент центърът получи допълнително финансиране от австралийското правителство, както и дарения от компании, включително от китайския милиардер Джак Ма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови