Учени оспориха данните за Спутник V, публикувани в The Lancet

OFFNews 14 май 2021 в 14:55 3115 0

Международна група епидемиолози и биолози оспори данните за ефективността на руската ваксина "Спутник V", публикувани по-рано във водещото медицинско списание The Lancet.

Учените поставят под съмнение обявените в него резултати от третата фаза на клинични изпитвания и изводите за ефективността и безопасността на руския препарат срещу COVID-19.

В открито писмо, публикувано също в The Lancet, експертите, сред които има и руски специалист, са направили собствен анализ на оповестената по-рано информация в специализираното издание. Във въпросната публикация обявената от създателя на ваксината институт "Гамалея" ефективност на препарата му надвишава 91%. 

Припомняме, че тази публикация се превърна в основен аргумент както за руските власти, така и за политиците от редица страни, вкл. от ЕС, да потвърдят надеждността на руския препарат. Сключени са договори за доставка на ваксината с десетки страни, макар че той официално още не е одобрен от СЗО.

Авторите на критичното писмо изтъкват множество несъответствия в представените данни, както и редица необичайни и подозрителни съвпадения (например, че ваксината е показала почти еднаква ефективност във всички възрастови групи). Те подчертават отсъствието на прозрачност при проведените изпитвания в трета фаза и липсата на ясни правила за провеждането ѝ.

Основното притеснение на учените е свързано с факта, че липсват редица данни за изпитванията, без които според тях не може да бъде дадена обективна оценка на резултатите. По-рано същата група експерти изрази съмнение по публикуваните резултати от 1 и 2 фаза от клиничните изпитвания на "Спутник V".

Разработчиците на ваксината отговориха с отворено писмо в The Lancet, в което отхвърлиха обвиненията.

Руската ваксина "Спутник V" е разрешена за употреба в повече от 50 страни. Освен в Русия, с нея се провежда масова ваксинация в Аржентина и Сърбия. В ЕС тя е все още в период на предварителен преглед от Европейската агенция по лекарствата.

Редица европейски страни заявиха готовност да я закупят, ако бъде дадено разрешение за употреба от лекарствения регулатор.

Към момента единствената страна-членка на ЕС, в която препаратът се поставя, е Унгария. В Словакия покупката на "Спутник V" предизвика политически скандал, а от Словашкото фармацевтично дружество обявиха, че характеристиките на ваксината, която им е доставена, се отличават от описаните в The Lancet. Руската страна отрече това.

Данните, които предоставиха разработчиците на ваксината, не устроиха и регулатора в Бразилия, което предизвика гневна реакция от руска страна. Руското външно министерство нееднократно заявява, че срещу "Спутник V" се води планирана кампания, в която участват западни медии. Основният аргумент в защитата му е точно оспорената от групата учени публикация в The Lancet.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови