Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Учени: Консумацията на гъби има противораков ефект

Хапването на една гъба дневно, може да снижи риска от рак с 45%

OFFNews 23 април 2021 в 10:51 1208 0

Снимка Pixabay

Консумацията на гъби има противораков ефект. Хапването на само една средна по големина гъба на ден може да снижи риска от рак с 45%, установиха американски учени, цитирани от в."Дейли мейл".

Експертите са проучили основно 17 онкологични анализа, публикувани в периода 1966-2020 година. Чрез тях те се опитали да установят възможната връзка между консумацията на гъби и опасното заболяване.

Специалистите от онкологичния институт "Пен", с ръководител Джон Ричи, стигнали до извода, че консумирането само на 18 грама гъби на ден намалява почти наполовина риска от раково заболяване. Това се равнява на една четвърт до една осма от чаша, пълна с гъби. Или на една средно голяма печурка, уточняват експертите.

И въпреки че всички гъби са способни да предпазват от онкологични заболявания, екипът открил, че най-ефикасен в тази насока е екстрактът от гъбата шийтаке. Тя се справя много добре и с вирусите, които предизвикват рак на шийката на матката.

Американските специалисти препоръчват при всяка възможност да добавяме гъби в нашия хранителен режим. Колкото по-големи количества, толкова по-добре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!