Турист от къмпинг край Бургас е в реанимация с коронавирус

OFFNews 11 юни 2020 в 18:27 8936 3

Снимка БТА

41-годишен турист от къмпинг край Бургас е настанен в реанимацията на бургаската болница с коронавирус. Това съобщиха проф. Кантарджиев и шефът на РЗИ в морския град д-р Георги Паздеров.

Двамата не потвърдиха дали става въпрос за къмпинг "Градина", каквито информации се появиха.

Мъжът е пристигнал от София и снощи се е почувствал зле, като е имал намерение да се лекува на морето с чист въздух и слънце. Веднага е потърсена лекарска помощ, направена му е образна диагностика и е установена двустранна пневмония, съобщи д-р Георги Паздеров. Диагнозата коронавирус е излязла няколко часа по-късно след PCR-тест.

Туристът е настанен в инфекциозното отделение, а заради влошаване на състоянието снощи е бил приет в реанимацията на кислородолечение.

Тази сутрин е една идея по-добре, каза шефът на РЗИ в морския град. Софиянецът няма придружаващи заболявания.

Неговият приятел остава в караваната под карантина за 14 дни, а на ръководството на къмпинга е разпоредена дезинфекция.

Кантарджиев пристигна в Бургас, за да даде насоки към администрацията за мащабното проучване на заболеваемостта в региона, които инициира общината. Изследването на случаен принцип е повторение на същото такова, проведено в германския град Хайнсберг и цели да демонстрира по емпиричен начин, че Бургас е свободна от COVID-19 зона и е безопасен за туристите.

По повод повишения брой заболели у нас, той каза, обикновено нещата се сравняват като тенденция най-малко за седмица.

"Мога да кажа, че нищо, което сме казали, не е станало по различен начин. Предупредихме да не се събират хора на закрито, да нямат тесен контакт и да чакаме топлото време, слънцето и вятърът да помогнат да нямаме разпространение", каза Кантарджиев.

Експертът има няколко обяснения за ситуацията в момента.

"Става дума за някои клъстери, развитие на инфекцията в колективи, където инфекцията е хваната по-късно и в момента, в който започнахме масово изследване се оказаха повече позитивни. Няма кой знае каква опасност от разпространение, но само ако хората не се събират и ако в закрити помещения носят маски", добави той и подчерта отново, че трябва да се спазват трите Д - дезинфекция, дисциплина и дистанция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

3

wreathbro

12.06 2020 в 09:11

zuljin - радвам се, че сте такъв добър медицински специалист :)

8074

1

JustSoYouKnow

11.06 2020 в 19:49

Да го бях оставили на някоя лодчица навътре в морето.... па да си се лекува.
 
X

Да помогнем на украинските деца!