Трима души в болница заради ботулиново отравяне. БАБХ установи, че е от домашно кьопоолу

OFFNews 24 януари 2023 в 15:31 2634 0

Снимка Wikimedia

Всички консерви са иззети и ще бъдат унищожени

Трима души са били хоспитализирани заради симптоми на ботулиново отравяне, като източникът на отравянето е установен - домашно кьопоолу. 

Това съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Случаят е от миналата седмица, когато на 19 януари Регионалната здравна инспекция е подала сигнал в Областна дирекция по безопасност на храните - София област.

Установено е, че тримата пострадали са присъствали на семейно тържество от общо девет души. Те са консумирали домашно приготвени и консервирани храни, както и продукти, закупени от търговски обект.

Служители на Областната дирекция по безопасност на храните са посетили домакинството на хоспитализираните трима души. Взети са 23 проби от всички налични храни, които са изследвани в акредитирана лаборатория.

При една от пробите е установен положителен резултат за ботулинов токсин - от приготвено при домашни условия кьопоолу с майонеза. В кьопоолуто са вложени домашно консервирани патладжани и закупена майонеза. В изпитваната отворена кутия с майонеза, от която е приготвено кьопоолуто не е установено наличие на ботулинов токсин.

Веднага след получаване на лабораторните резултати инспектори от ОДБХ - София област са посетили домакинството и са иззели всички налични консерви домашно приготвен патладжан. Те ще бъдат унищожени заедно със стъклените буркани в инсталация за обезвреждане на особено опасни материали.

БАБХ напомня на потребителите, че при приготвяне на храни в домашни условия, особено при консервиране, следва стриктно да се спазва добра хигиена на почистване и измиване на зеленчуците и плодовете, както и на съответния инвентар и посуда.

Ботулизъм е рядко срещано заболяване, дължащо се на токсико-инфекция, възникнала от действието на ботулиновия токсин, който действа върху нервните клетки и предизвиква паралитичен ефект. 

Хранителният ботулизъм се дължи на приемане на ботулиновия токсин с храната. Тази форма е най-често срещаната в по-слабо развитите държави.

Токсинът обикновено попада в храната в резултат на заразяването ѝ с Clostridium botulinum – например ако продуктите не са достатъчно добре измити (бактерията се съдържа в големи количества в почвата). Необходим е строг контрол над стерилизационния процес на търговски консерви, а в домашни условия - адекватна термична обработка. При термична обработка при 100 градуса за 10 минути токсинът се инактивира, тъй като е термолабилен. Издутите консерви са съмнителни и не трябва да се пробват.

Класическата форма на ботулизъм се описва при консумиране на консерви или салами, които наглед имат добър външен вид (бактерията е била убита, преди да се размножи много и да увреди вида на продукта, но устойчивият ботулинов токсин е останал).

Симптомите на хранителния ботулизъм обикновено включват сухота в устата, затруднено преглъщане, завален до трудно разбираем говор, слабост на мускулите, двойно виждане, повръщане, понякога диария. В по-тежките случаи може да се наблюдава паралитичен илеус с тежък запек и дори пълна парализа. Токсинът засяга и дихателните мускули и може да доведе до смърт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!