Трансмазнините в храната увеличават риска от деменция, твърдят учени

OFFNews 28 октомври 2019 в 09:40 1866 0

Снимка Pixabay

Според ново изследване на учените от Университета в Киото високото съдържание на трансмазнини в храната увеличава риска от развитие на деменция. Резултатите от проучването са публикувани в научната платформа Neurology.

Неголеми количества трансмазнини (или трансизомери на мастните киселини) се срещат в определени месни и млечни продукти. Най-голяма вреда нанасят изкуствените трансмазнини, които се създават чрез хидрогенизация или добавяне на водород към редките растителни масла за повече плътност. Те са много популярни в хранителната промишленост, защото са по-евтини и създават приятен вкус и текстура на храната.

Освен в пържената храна, трансмазнини се срещат в растителните масла, замразената пица, всякакъв вид снаксове, десерти и храни в заведенията за бързо хранене. Дори малка доза изкуствени трансмазнини увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и други състояния като деменцията.

В изследването на японските експерти са участвали над 1600 мъже и жени без деменция на възраст над 60 години. В началото на изследването са били направени кръвни изследвания за установяване на нивото на съдържание на трансмазнини, така са били проследени хранителните навици на доброволците.

За времето на наблюдението, което продължило средно 10 години, при 377 от участниците се е развила съдова деменция или Болест на Алцхаймер.

След изключване на другите фактори за риск от деменция (високо кръвно налягане, диабет и пушене), учените установили, че хората с най-високи нива на трансмазнини в кръвта са 52-74% по-склонни към развитие на деменция, от останалите.

"Резултатите са още едно доказателство в полза на изключването на трансмазнините, които и досега са разрешени в много страни", казва ръководителят на научния екип проф. Тошихару Ниномия.

Както става ясно от изследването определящ рисков фактор за повишаване на нивото на трансмазнини в кръвта са сладкишите, следвани от маргарина, бонбоните, карамела, кроасаните, сладоледа и оризовите крекери.

"Колкото по-малко са съставките върху етикетите на храните, толкова по-добре! Избирайте натуралните пълноценни храни и сведете до минимум или избягвайте тези, които са силно обработени , съветват специалистите. 

По-рано СЗО призова за пълно изключване на трансмазнините в производствата на хранително-вкусовата промишленост до 2023 г.

"Тези усилия на здравната организация могат да помогнат за предотвратяване на случаите на деменция в световен мащаб, да не говорим за снижаването на сърдечно-съдовите заболявания и другите състояния свързани с трансмазнините", обобщава проф. Ниномия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови