Търсят нови варианти на вируса на маймунската шарка

Възможно е генетична мутация на вируса да е предизвикала бързото разпространение на болестта по света, твърдят от СЗО

OFFNews Последна промяна на 18 август 2022 в 14:29 510 0

маймунска шарка

Снимка БТА/АП

вирус на маймунска вариола

Специалисти изследват дали генетични мутации на вируса на маймунската шарка са предизвикали бързото разпространение на болестта, съобщи АФП, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО).

Двата варианта на вируса, известни досега в Басейна на Конго и на Западна Африка, са наречени от СЗО клад I и клад II. Организацията съобщи също, че клад II има два подварианта - клад IIa и IIb, като последният е в основата на сегашната световна епидемия.

СЗО уточни вчера, че клад IIa и IIb са сродни и имат общ скорошен предшественик, т.е. IIb не е разклонение на IIa.

Още е рано да кажем дали увеличаването на заразените може да се дължи на наблюдавани промени в генома на вируса или на фактори, свързани с гостоприемника (човека), заявиха от организацията.

От началото на май се съобщава за възобновяване на инфекциите с вируса на маймунската едра шарка извън ендемичните африкански страни. На 23 юли СЗО обяви международна извънредна ситуация за общественото здраве. Организацията е получила информация за над 35 000 случая в 92 държави и 12 смъртни случая. Почти всички нови случаи са регистрирани в Европа и Северна и Южна Америка.

СЗО предупреди, че кампанията ѝ за преименуване на маймунската едра шарка може да отнеме "няколко месеца". От седмици организацията е обезпокоена от това име, като според експертите то е подвеждащо.

Маймунската едра шарка е получила името си през 1958 г., когато вирусът е идентифициран за първи път при маймуни, отглеждани за научни изследвания в Дания. Заболяването обаче най-често се среща при гризачи, а настоящата епидемия се разпространява чрез контакт между хора.

СЗО поиска помощта на обществеността за намиране на ново име и създаде уебсайт за събиране на предложения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови