Столична РЗИ ще допусне провеждане на събития със сертификат

OFFNews 13 октомври 2021 в 16:38 1890 0

Директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев ще промени своята заповед и ще допусне провеждането на събития в София със зелен сертификат. Това обяви за TravelNews Теодора Жилкова, изпълнителен директор на Българското конгресно бюро.

Тя е провела разговори с Министерството на здравеопазването, които са уверили, че в рамките на днешния ден ще бъде издадена нова заповед, която ще коригира ограниченията и ще позволи провеждането на събития при спазване на мерките, описани в т. 24 от заповедта.

В нея в момента е записано, че от утре, 14 октомври 2021 г., „се преустановя провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма“ в София. Забраната засяга работата на хотелите, конгресните и конферентни центрове, туроператорите, агенциите за организиране на събития, организаторите на изложения и др.

С промяната на заповедта ще се позволи провеждането на събития при 100% ваксиниран персонал в съответния обект/зает с мероприятието или преболедувал COVID-19 или разполага с отрицателен резултат от проведено преди влизане в обекта/мероприятието изследване, удостоверено с валидни документи за ваксинация, преболедуване или тест, каза Теодора Жилкова.

Ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието трябва да е взел решение и е създал необходимата организация за допускане в обекта, съответно на мероприятието само на лица, които са ваксинирани или преболедували COVID-19, удостоверено с валидни документи за ваксинация или за преболедуване; представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/мероприятието изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19 или бърз антигенен тест (до 48 часа преди влизане в обекта/мероприятието).

Ръководителите на обекти, съответно организаторите на мероприятия трябва предварително да уведомяват за взетото решение Столична РЗИ.

За въвеждането на същите мерки със зелен сертификат настояват още и туроператорите. Заповедта забранява организирането на екскурзии от и до София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови