Спряха обществената поръчка за Национална детска болница

OFFNews 03 септември 2019 в 09:52 1632 0

Снимка Архив

Процедурата по провеждането на обществената поръчка за Национална детска болница е спряна от здравното министерство в отговор  на образуваното производство от Комисията за защита на конкуренцията, съобщи Медиапул.

Поръчката беше обжалвана от Камарата на архитектите, с аргумента, че обявените параметри не гарантират качественото изпълнение на сградата.

Според експертите едновременното възлагане на проектирането, строителството и надзора, т. нар. „инженеринг“ не е оправдано, тъй като към момента на откриване на поръчката няма одобрен идеен проект.

Според Камарата на архитектите провеждането на инженеринг без одобрен идеен проект е изключително рисковано, защото няма гаранции, че избраната фирма ще предложи най-добрата концепция за построяване на обекта.

Експертите са на мнение, че проектирането и строителството трябва да се разделят в два отделни търга.

Припомняме, че първоначалният срок за подаване на офертите 20 август, беше удължен от здравния министър до 11 септември. Очакваше се изпълнителят да бъде избран през есента.

Прогнозната стойност на поръчката е 95, 4 млн лв. С ДДС. Болницата трябва да бъде изградена на мястото на недовършения корпус на клиниката по педиатрия в двора на Александровска болница. Общата площ е 45 000 кв. М., в два 11-етажни корпуса, 6 триетажни и 2 сутерена и да разполага с 350-400 легла.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!