Шефът на БЛС: Спешно да се разреши даряване на плазма без PCR. Дарителят да може да избира за кого е

OFFNews 09 ноември 2020 в 11:48 4054 1

„През пролетта заявихме, че ще се стигне до момент, в който системата няма да може да поема пациенти. В момента в здравеопазването няма хаос, а високо напрежение. Има отделни лични трагедии – искаш да се лекуваш, но не можеш. Това се случваше и в други държави, много по-развити от нас", коментира в предаването „Здравей, България” председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Според него не бива у лекарите да се създава усещането за вина.

„За мен системата се справя, но обществото се провали. То трябваше да разбере, че ние няма да можем да помогнем на всеки, който има нужда да влезе в болница”, посочи още председателят на БЛС.

Той е на мнение, че и занапред ще има върнати пациенти. „Пандемията е като вълна, която ни залива. Ясно е, че ще има такива случаи. Всеки ден се боря с това да намирам места за болни. Те обаче няма къде да бъдат приети”, заяви д-р Маджаров.

Председателят на БЛС предупреди, че системата ще бъде притисната и трудно ще оказва помощ на хората със заболявания, различни от коронавирус. Затова д-р Маджаров призова за спазване на настоящите мерки, за да не се налага въвеждане на по-строги.

„Със сила, полиция и рестрикции е трудно да приложиш нещо. Виждаме как хората се събират. Някои от тях неглижират всичко. Барикадите няма да решат проблемите ни”, заключи той.

Дарители на кръвна плазма

Д-р Иван Маджаров призова за спешни промени - още от днес - в системата за даряване на кръвна плазма за лечение на коронавируса. Както е известно, плазмата от един дарител може да спаси трима пациенти. В момента обаче, за да стане човек дарител, кръвният център изисква от него да покаже положителен PCR тест. Това, по думите на д-р Маджаров, ограничава дарителите, тъй като много хора, особено сред младите, са прекарали вируса леко и не са си правили PCR. Това не означава, че са неподходящи за дарители.

Друга спирачка пред дарителите е условието да не могат да посочат за кого даряват плазма.

"Това категорично обезсърчава много хора. Не може така, трябва да можеш да посочиш за кого даряваш. Всички знаем, че когато даряваме по спешност кръв, посочваме за кого даряваме.", коментира председателят на БЛС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!