Шефът на БЛС: Лимитите бяха въведени като груб метод. Отпадането им е завръщане към нормалността

Ако не се обмислят стимули за лекари и сестри, катастрофата е неизбежна, смята д-р Иван Маджаров

OFFNews 20 юни 2021 в 10:28 2636 0

Отпадане на лимитите в болниците е завръщане към нормалността. Ще се премахне неприятната ситуация, при която в края на месеца пациенти се връщат за началото на следващия, за да бъдат лекувани планово. Лимитите бяха въведени като груб метод, лесен за осигуряване на макрорамката на бюджета.

Това е категоричното мнение на председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, изказано пред БНР.

Преди седмица служебният здравен министър Стойчо Кацаров предложи смяна на модела на здравната система. На първо място сред промените е именно отпадане на лимитите, въведени през 2015 г., защото няма данни медицинската помощ да се е подобрила.  

По думите на д-р Маджаров, за да изчезне доплащането от страна на пациента, трябва държавата да осъзнае, че здравеопазване на европейско ниво не може да се прави с БВП под 8%, колкото се отделя за здравеопазване.

Д-р Маджаров смята, че има защо да се притесняваме от нова COVID вълна заради разпространението на варианта на вируса "Делта".

"Ваксините ще ни предпазят от това да бъдем със затворена икономика за определено време", смята той.

И допълни, че градският транспорт е последното място, за което трябва да отпадне изискването за носене на маски.

Шефът на лекарския съюз смята, че положението с кадровия потенциал е тревожно.

"Трябва да се обмислят стимули и за лекарския, и за сестринския персонал, също и регионални стимули. Трябва да направим така, че в следващите години с ускорени темпове да осигурим млада и свежа кръв във вените на българското здравеопазване. Иначе катастрофата ще настъпи след 3-4 г., а сестрите ще се изчерпят до 5 г., ако не се направи нещо", бе категоричен д-р Иван Маджаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови