Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Сблъсък заради ваксини: защо се стигна до напрежението пред Столичната РЗИ

OFFNews 28 април 2021 в 09:22 1341 0

Снимка Архив

Как се е стигнало до конфликта между чакащи за флакони с ваксини общопрактикуващи лекари и охраната на Столичната РЗИ? За случая от понеделник се разбра вчера. Тогава от здравната инспекция обясниха, че е била създадена организация, но джипита опровергаха информацията.

Д-р Зоя Ставрева, която влиза в конфликт с охраната на 26-и, днес разказа пред bTV какво се е случило.

„Чакахме в продължение на два часа и половина най-малко, след като сутринта бяха върнати всички лични лекари, за да се дадат ваксини на центрове и болници. Към 15 ч. дойде кола на Военна болница с двама служители и тръгна с чантите да взема ваксини. Този път аз застанах пред вратата и казах, че няма да ги допусна да вземат ваксини. Не аз се бих, а служителката от охраната започна да ме блъска и да ме напада и да казва, че тя посочва кой ще влезе. Пострадах, имам драскотини. Взела съм си документ от съдебна медицина“.

След 17 ч. тя успява да вземе два флакона от ваксината на „Пфайзер“/"Бионтех" за втора игла на цената на много продължително чакане.

Д-р Ваня Божилова става свидетел на грозната сцена.

„Търпението ни преля заради липсата на организация от Столичната здравна инспекция. През всичките тези месеци, през които се предоставят ваксини, независимо на кого, имаме много въпроси. По кой начин излезе Районната здравна инспекция със становище по този конфликт, че общопрактикуващи лекари са били охраната на Районната здравна инспекция, след като никой о тях не слезе да се запознае със ситуацията? Няма как общопрактикуващите лекари да направят организация на Столичната здравна инспекция, която е държавен орган“, заяви д-р Божилова.

Тя обясни, че откакто от февруари им се отпускат ваксини, те се редят на опашки и чакат с часове

Според Столичната здравна инспекция до сблъсъка се е стигнало заради липса на организация при личните лекари. От РЗИ допълват, че имат правомощия само да съобщават на личните лекари кога има ваксини, както и да кажат кога ще имат готовност да ги раздадат. От инспекцията казват още, че многократно са правени опити да се създаде организация.

По БНТ д-р Костадинка Пачаръзова – директор на Дирекция „Надзор на заразни болести“ в РЗИ-София, потвърди, че Столичната РЗИ е създала достатъчно добра организация за разпределението на ваксините.

На територията на София общопрактикуващите лекари са около 900 и е много трудно да се осигури това, което те желаят - да има график и да бъдат снабдявани с ваксина по места. Ние не сме куриерска фирма, коментира Пачаръзова по повод възникналото напрежение между СРЗИ и личните лекари заради разпределението на ваксините.

В коментар за конфликта д-р Николай Брънзалов общопрактикуващ лекар и зам.-председател на БЛС заяви:

“Ние сме готови да намерим вариант, за да ни се доставят ваксините в кабинетите и да заплатим за това. Такива опашки и такива грозни сцени са неприсъщи за европейска столица. Неприемливо е, когато лекари си оставят пациентите и чакат с часове, за да си получат ваксините, да се случват такива неща”, коментира той.

Д-р Брънзалов обърна внимание, че ваксините се пренасят с хладилни чанти до кабинетите на личните лекари, което поставя въпроса дали се запазва качеството им.

"Всичко е въпрос на мениджърски решения", обобщи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!