Родено в домашни условия бебе прието в тежко състояние в „Шейново“

Вероника Шербанова 16 януари 2014 в 17:31 7754 3

Болница "Шейново"

Бебе на 3 дни, родено в домашни условия, е прието по спешност в столичната болница „Шейново“, съобщиха пред bTV лекари от лечебното заведение.

Момченцето е изродено с помощта на бащата, като по време на раждането той е осъществил и оперативна намеса.

По време на раждането се прави разрез на външните полови органи на жената, за да се роди по-лесно бебето. Такъв разрез е направен и след това е зашит, обясниха лекари от болницата.

Освен това пъпната връв е била пломбирана с клапа, която се използва в болниците. Затова медиците предполагат, че при раждането е помагала и дула, която родителите прикриват.

Родителите разказват, че са решили да останат вкъщи до последния възможен момент, затова раждането е протекло в дома им.

Бяхме двамата със съпруга ми, детето се роди вкъщи. Той направи всичко възможно, за да ни помогне. След това дойдохме в болницата, но няма да коментирам как е протекло раждането, заяви 31-годишната майка на момченцето.

Бебето е прието по спешност в „Шейново“ в неделя, но за случая се разбира едва сега.

Детето не може да диша самостоятелно. Развило е опасна инфекция и затова е на антибиотици. Състоянието му от раждането досега остава тежко. Родилката също беше приета в тежко състояние, коментираха лекари от лечебното заведение.

Имаше риск за живота на бебето при приемането му. Очаквахме да е охладено или да не се е разплакало добре, но истината е, че беше в тежка дихателна недостатъчност, с тотална цианоза, допълни д-р Донка Узунова.

Медиците са категорични, че са поискали случаят да се разгласи, защото те ще носят отговорност, ако майката и бебето починат. От ръководството на болницата обаче отказали.

Директорът на „Шейново“ д-р Румен Велев отрича да е воден такъв разговор.

Дали този случай ще бъде казан на медиите или не, важно е да се знае, че тези случаи крият много голям риск – много случаи са разгласявани и нищо не е следвало, посочи д-р Велев.

Здравното министерство вече е уведомено за случая, категоричен е той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!