Ракът е водеща причина за смърт при богатите нации

OFFNews 01 януари 1970 в 02:00 1142 0

Снимка Pixabay

Ракът е водеща причина за смърт сред населението на високоразвитите държави, изпреварвайки сърдечносъдовите заболявания, сочат резултатите от глобални проучвания, цитирани от АФП.

В световен мащаб болестите на сърцето, при хората на средна възраст, все още доминират, с дял от над 40%, показват данните. Резултатите от проучването обаче сочат, че в по-богатите страни ракът е взел живота на повече хора.

„Светът е свидетел на нов епидемиологичен преход сред различните категории от незаразни болести, като сърдечносъдовите вече не са водеща причина за смърт в страните с високи доходи“, казва проф. Жил Дегане от канадския университет "Лавал".

Той уточнява, че проучването на неговия екип е показало, че ракът е втората най-честа причина за смърт по света - 26 % от смъртните случаи. 

Изследването е обхванало над 160 000 възрастни в страни с висок, среден и нисък доход.

Друга констатация на учените е, че вероятността хората в по-бедните нации да развият рак е средно 2,5 пъти по-ниска в сравнение с жителите на по-богатите държави.

Незаразните болести като рак и пневмония са по-рядко срещани в страните с по-ниски доходи, показват още данните.

Друго проучване анализира информация за пациенти от 21 държави и разкрива рисковите фактори за 70% от сърдечносъдовите заболявания в света. Според изследователите това са нездравословното хранене, начинът на живот и социалноикономическите фактори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!