Работещите в спешната помощ продължават протестите

OFFNews 07 юли 2023 в 10:11 507 0

протест

Снимка БГНЕС

Протест на работещите в Спешна помощ

И днес продължават протестните действия на работещите в Спешна помощ, организирани от синдикат "Защита". Пред министерството на здравеопазването ще бъде организиран палатков лагер, съобщиха от синдиката.

Действията са провокирани от ниското заплащане, липсата на кадри, лошите условия на труд, категорията труд и други. Те ще продължат, докато се изпълнят всички техни искания, се посочва в съобщението.

С 30 % да се повишат заплатите на медицинските специалисти и с 60 % на шофьорите в центровете за спешна помощ, настояват протестиращите, заяви вчера лидерът на синдикат „Защита“ Красимир Митов. Членове на синдиката протестираха и вчера пред сградата на Министерството на здравеопазването с искане за увеличаване на възнагражденията на работещите в центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна, за подобряване на условията на труд, за осигуряване на кадри и др.

Митов посочи, че при предходно увеличаване на възнагражденията шофьорите са получили по не повече от 100 лева към заплатите си. По думите му половината от работещите в центровете за спешна помощ са на над 50-годишна възраст и няма желаещи да работят в структурите на спешната медицина в страната. Ремонтите на центровете за спешна помощ не са завършени, тъй като проектът за модернизиране на системата се провали и сега ще се наложи да връщаме европейски средства, допълни той, цитиран от БТА.

"Въпросите за повишаване на заплатите на работещите в центровете за спешна помощ може да се решат с бюджета за следващата година", коментира министърът на здравеопазването Христо Хинков. По думите му при бюджет за половин година не може по средата на годината да се искат увеличения.

Сегашният бюджет е направен по възможно най-трудния начин, за да може да се постигне една национална цел, в която сме се обединили – влизането в еврозоната и 3 % дефицит, каза още министър Хинков. - Ако съм на този пост дотогава, ще направя необходимото да се вдигнат тези заплати, защото наистина съзнавам, че спешната помощ е последният рубеж, който медицинската система има, защото без спешна помощ не можем да решаваме много неща, допълни той.

За повишаване на заплащането евентуално в рамките на тази година министър Хинков каза, че въпросът трябва да се постави към министърът на финансите. "Не вярвам, че той би могъл да направи такова изключение, защото „е направил всичко възможно да може да „върже“ тоя бюджет на три процента“, допълни още министър Хинков.

Министерството на здравеопазването промяна на категорията на труд за работещите в центровете за спешна помощ. Предложението е отправено към Министерството на труда и социалната политика (МТСП). По думите на здравния министър от МТСП имат положителна нагласа за промяната, но предстои да се сформира междуведомствена работна група, която ще обсъди възможностите и сроковете.

В момента работещите в центровете за спешна медицинска помощ са трета категория труд, като от години те настояват категорията им да се промени и да стане първа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика