Промяна в категория труд за работещите в Спешна помощ, предлагат от МЗ

OFFNews 06 юли 2023 в 12:54 1052 0

Христо Хинков

Снимка БГНЕС

Христо Хинков, министър на здравеопазването

Министерството на здравеопазването предлага да се промени категорията на труд за работещите в центровете за спешна помощ. Предложението е отправено към Министерството на труда и социалната политика (МТСП), обясни министърът на здравеопазването Христо Хинков, цитиран от БТА. 

По думите му от МТСП имат положителна нагласа за промяната, но предстои да се сформира междуведомствена работна група, която ще обсъди възможностите и сроковете.

В момента работещите в центровете за спешна медицинска помощ са трета категория труд, като от години те настояват категорията им да се промени и да стане първа.

Въпросите за повишаване на заплатите на работещите в центровете за спешна помощ може да се решат с бюджета за следващата година. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Христо Хинков. По думите му при бюджет за половин година не може по средата на годината да се искат увеличения.

Сегашният бюджет е направен по възможно най-трудния начин, за да може да се постигне една национална цел, в която сме се обединили – влизането в еврозоната и 3 % дефицит, каза още министър Хинков. - Ако съм на този пост дотогава, ще направя необходимото да се вдигнат тези заплати, защото наистина съзнавам, че спешната помощ е последният рубеж, който медицинската система има, защото без спешна помощ не можем да решаваме много неща, допълни той.

За повишаване на заплащането евентуално в рамките на тази година министър Хинков каза, че въпросът трябва да се постави към министърът на финансите. Не вярвам, че той би могъл да направи такова изключение, защото „е направил всичко възможно да може да „върже“ тоя бюджет на три процента“, каза още министър Хинков.

"Направена от мен справка показва, че средната брутна заплата на шофьорите в системата на спешната помощ е 1649 лв.", посочи министър Хинков и допълни - "Не казвам, че заплатата е достатъчно, но трябва да се отбележат няколко факта. Бюджетът е за половин година, екстрен бюджет, който се прави, за да може държавата да излезе от това състояние, в което се намира – на задънена улица“, каза още той.

Към 31 януари 2023 г. средните нива на основните месечни заплати за персонал на работещите в структурите на спешна медицинска помощ са 3270 лв. за началник на клиника, 3180 лв. – за началник на отделение, 2730 лв. – лекар с две специалности, 2630 лв. – за лекар с една специалност, 2650 лв. – за фелдшер, 2140 – за главна медицинска сестра, 1810 - за старша медицинска сестра, 1850 лв. - за професионалисти по здравни грижи, 1270 лв. – за парамедици, 1160 – за шофьори, 1030 лв. – за ниско квалифицирани работници, посочи министър Хинков.

В отговор на въпрос, свързан с дефицита на кадри в спешната помощ, министър Хинков припомни, че от един месец е на министерския пост и че въпросите за спешната помощ са част от огромните проблеми, които има системата. Освен заплащането, което е безспорен стимул, трябва да има и кариерно израстване като лекар специалист в системата на спешната помощ, допълни той.

По думите му разхищението на лекари, които да са по линейките, е уникално за България. "Ние трябва да разработим системата на парамедиците, трябва да създадем стандарти и протоколи за работата им, от които „да не излизат“ и да знаят, че това спасява човешки живот", допълни министър Хинков.

По-рано днес пред Министерството на здравеопазването протестираха представители на синдикат „Защита“ с искане за повишаване на възнагражденията, за подобряване на условията на труд и за промяна на категорията труд на работещите в центровете за спешна помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!