Quantcast

Проф. Начев: Има търговия с пациенти, болници плащат, за да ги приведат в тях

OFFNews Последна промяна на 03 април 2016 в 09:35 4234 5

Снимка Архив

Плаща се на линейка или на специалист от извънболничната помощ да приведе пациент в определено лечебно заведение.

Това разкри проф. Генчо Начев, шеф на университетската болница "Св. Екатерина", по Нова тв. Сигнализирал съм където трябва, допълни той. Професорът посочи цена от 100 лева за търговията с пациенти. По думите му, това може да се регулира като се „отрежат” две-три глави. Начев коментира и въвеждането на Национална здравна карта, като заяви, че се учудва защо представителите на Българският лекарски съюз са се обявили против въвеждането й. От 13-14 години говорим за нея, обясни той. 

Сдружението на общопрактикуващите лекари съобщи снощи, че прекратява протестите, но остава в готовност за нови, ако диалогът със здравното министерство и Касата се провали. „Дебатите бяха продължителни, обсъждани бяха всякакви варианти. Нашия протест беше организиран заради това, че предложените правила не бяха съобразени с това какво предлагаме ние като експерти”, коментира д-р Христо Димитров, зам.-председател на Сдружението на личните лекари. „След проведената среща в Министерството на здравеопазването се постигна диалог и имаше предложена ръка от страна на министерството за последващи промени в детайлите. Няма как за два дни да се случат нещата, които искаме. Не казваме, че сме доволни или че протестът е приключил. Приключи ефективния протест”, заяви д-р Димитров. Исканията им обаче остават актуални. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.04 2016 в 17:38

Това, което казва проф. Начев е точно така, НО и той има много грехове. Клиничните пътеки по кардиохирургия са най- скъпи и коронарографии се правят на пациенти за добър ден- с или без нужда.Това от времето, когато той имаше думата в НЗОК. Същата търговия се вихри и при направленията за специалист. За насочен пациент към определен специалист се дават 5 лв на общопрактикуващия лекар. Понякога дори пациентът не знае , че е бил консултиран- просто се изтъргува направлението. Защо това не се проверява?

03.04 2016 в 17:10

Абе Москов много добре започна, доказателство за това е, че лекарският съюз скочи срещу него. Ама една птичка пролет не прави!

03.04 2016 в 13:48

Генчо Начев е обикновен боклук.Твърде далеч е от заявките за справедлив и загрижен за здравеопазването човек.Иска всички да избират болницата му,щото текат едни парички(не малко).Обикновен хирург може да прави каквото иска с тялото на човека-те са обикновени занаятчии,колкото си по-сръчен,толкова си по-добър.Защо този боклук не коментира цената на инвазивните кардиопътеки и защо те са по-скъпи в пъти трудоемките и не по-малко сложни коремни или неврохирургични операции.Мошеник и боклук жаден за пари,друго не го интересува,а къде ще ги носи тези пари.....

03.04 2016 в 12:04

Един арогантен бивш Шеф на НЗОК,във времената на "голямото преразпределение".Точно той,заедно с няколко др."знакови"фигури-фигуранти в Здравеопазването,си въведоха супер скъпите "пътеки",касаещи личното си, достойно заплащане.Никак,ама никак не е лесно да си кардиохирург.Шапка им свалям,от всякъде.И нищо лошо няма,да са достойно платени.
Но точно той,да е в плътна защита на т.нар."Министър",сегашен,намирисва на тежка подлога.
Хайде,да не си знаем интересите,пътеките и парите.
Отново,приветствам позицията на проф.Милан Миланов,доказан десен,интелитгентен,профи,работещ лекар.

03.04 2016 в 10:38

Това добре, ама що не каже и за източването на касата чрез ненужни и често опасни за пациента процедури в света екатерина.