Проф. Ива Христова: Завръщането на учениците в клас е много рисковано

OFFNews 23 ноември 2020 в 09:42 3010 0

Снимка Архив

По отношение на учениците трябва се търси баланс между това да получат добро образование, но от медицинска гледна точка е много рисковано. Който си учи, ще учи и онлайн, който се опитва да кръшка, ще се възползва, това няма да доведе до повишаване на успеваемостта, заяви по bTV проф. Ива Христова - зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Влизаме в сезона на грипа. Той няма да ни подмине, ще циркулират и двете инфекции, грипът ще е по-малко застъпен, мерките за ковид ще са полезни и за грипа, каза проф. Христова.

По принцип е възможно да имаме и грип, и ковид, но няма да е често срещано. Всяко вирусно заболяване предразполага към следващо вирусно заболяване заради отслабването на имунитета, обясни тя. Все пак съществуването на двете инфекции е  притеснително, защото те са с един и същ таргет.

Трудно е да има "чисти" болници, каза още зам.-директорът на НЦЗПБ.

"Дори да изследваме пациентите на влизане, може да са в инкубационен период и да са отрицателни. Трудно може да се предвиди кой с кого е контактен и дали ще развие инфекцията. В момента много от отделенията имат стаи за ковид болни." 

Много са причините за високата смъртност у нас, смята проф. Христова:

"Даде се гласност на хора, които не говореха експертно - "няма зараза", "няма вирус", маските са едва ли не вредни. Това "свали" защитата на населението. От друга страна, във всички държави има подем на заболяването, зимният сезон ще има максимални стойности според очакванията. Трябва да пораснем като съзнание с много бързи темпове, ако искаме да оцелеем. Основното е разумността - когато човек има някакви съвсем леки симптоми да се самоизолира", каза още проф. Ива Христова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!