Проф. Ива Христова: Ваксините защитават от британския вариант

OFFNews 19 април 2021 в 10:16 2765 0

Ваксините са надеждата да спре предаването на вируса и мутирането му. Всички ваксини у нас доказано предпазват от британския вариант, който доминира на 95% в България. Това заяви проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести по БНТ.

Двама души са диагностицирани с вариант на коронавируса, който е мутация от британския, но е констатиран само в България. До 2-3 седмици може да се установи дали има и други пациенти, каза тя и допълни, че е важно да се види разпространението на мутацията.

"Ако са изолирани само няколко случая, вероятно няма да доведе до нещо съществено като промяна във вируса, но все пак трябва да се проследи във времето. Затова двете пациентки се наблюдават", каза вирусологът.

Проф. Христова уточни, че няма данни за връзка на заразяването при тях с пътуване. Нормално е вирусът да се променя, да се натрупват мутации, това е характеристика на РНК вирусите.

На теория след ваксина можеш да заразиш някого, но на практика това почти не се случва, каза тя

Проф. Христова коментира и дали е възможно ваксиниран да бъде поставен под карантина като контактно лице на болен:

"Ако се докаже заразяване в горните дихателни пътища, може да бъде поставен под карантина, но това са минимален брой случаи."

Според вирусоложката поставянето на трета доза ваксина ще се наложи, не защото имунитетът няма да издържи, а защото вирусът се променя.

"Вероятно ще се наложи следващата доза да е променена, за да предпази от новите варианти, но е рано да се каже. Имунитетът е индивидуална характеристика, не всички хора "отговарят" еднакво, има един малък процент от хора, които ще развият много слаб имунен отговор", обясни тя.

Проф. Христова каза още, че в откриването на лекарство срещу COVID-19 има много пробиви - създават се моноклонални антитела, има препарати срещу отделни цитокини, антивирусни лекарства, някои от които са с профилактичен ефект. 

По повод разпространението на инфекцията у нас тя потвърди, че в момента има спад и мерките се разхлабват в търсене на баланс:

"Не може да има изолация безкрайно, но все пак, дори при отпускане на мерките, маските и дистанцията трябва да се спазват. Предполагам, че с настъпването на топлите месеци случаите доста ще намалеят, ще имаме глътка въздух през лятото и дано последва спокойна есен, но обезателно трябва да има щаб от специалисти, които да следят разпространението и да предлагат решения", обобщи проф. Ива Христова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!