Проф. Габровски: Повечето смъртни случаи в момента се дължат на пика преди около месец и половина

OFFNews 01 септември 2020 в 10:22 6347 0

Снимка Архив

"Най-вероятно по-високият дял на смъртните случаи от COVID-19 в момента се дължи на пика на заразени, който имахме преди около месец и половина." Това каза по БНР проф. Николай Габровски, заместник-директор на „Пирогов“ и заместник-председател на Българския лекарски съюз. 

Той уточни, че болните на изкуствена белодробна вентилация в тежка фаза на болестта обикновено остават интубирани дълго време – между 4 и 6 седмици, затова и негативното развитие се наблюдава след по-дълъг период.

Същевременно професорът отбеляза, че процентът на по-тежко протичащите инфекции е по-нисък. 

През последните дни наблюдаваме по-добро съотношение между броя на направените тестове и броя на положителните. За мен лично това е много важен индикатор и ако тази тенденция се запази, това ще бъде много благоприятно, коментира зам.-директорът на "Пирогов". 

Той обаче обърна внимание върху факта, че има една по-голяма група от млади хора, които са тежко засегнати. "Заболяването се променя“, отбеляза Николай Габровски и допълни, че такива са впечатленията на лекарите, които работят с най-тежките случаи. Те твърдят, че сега картината е различна от тази през март, април и май. „Нормално е да има такава динамика. Този вирус се променя с разпространението си“, допълни Габровски.

Въпреки оптимистичните засега данни, в навечерието на есенно-зимния сезон здравната система се готви за песимистичен вариант и за работа в по-тежки условия, заяви проф. Николай Габровски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови