Проф. Габровски: Нова COVID вълна през зимата е неизбежна

Идеите на правителството за справяне с инфекцията са добри, но невъзможни за осъществяване, смята той

OFFNews 11 юли 2021 в 09:10 3386 1

Нова вълна от коронавирус няма как да бъде избегната през зимата, бе категоричен зам.-директорът на "Пирогов" и зам.-шеф на лекарския съюз проф. Николай Габровски пред бТВ. Той подчерта, че единствената защита срещу вируса е ваксинирането, но все още са много малко хората, които се имунизират.

"Отдавам това на лятото и настроението да се почива, но и на още нещо – сниженото доверие в здравеопазването заради скандалите, свързани с болници в последните седмици. Освен това проверката, която тече в "Пирогов", също може да е причина за снижено доверие", обясни Габровски.

Той коментира и плана при евентуална COVID вълна през есента, като видя в него добри идеи, но невъзможни за осъществяване.

"Има добър фундамент, който стъпва на броя заболели в зависимост от цвета на зоната и мерките. До колко реално реализацията ще се случи, кой може да ходи и не ходи на училище, ще срещне съпротива в неправителствени организации и някои групи хора. Т.е. може да сме свидетели на мерки, които са разумни и полезни, но не срещата разбиране", каза Габровски.

Според него има и доза несправедливост спрямо някои болници и особено към "Пирогов" при разпределението на болните от коронавирус.

"Например в най-тежката ситуация има предвидени 200 легла в "Пирогов", докато болници със сходна структура трябва да отделят 90, 70 или 50, или въобще да нямат COVID легла, несправедливо е", смята професорът.

Той обясни, че в момента в "Пирогов" има около 40 болни от коронавирус, като 10 са в интензивно отделение. Габровски каза още, че има две секции в "Пирогов" – подвижна и стационарна, а подадените от пациенти заявления за гласуване днес са 44.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

11.07 2021 в 10:35

Справедливо е Пирогов и другите големи болници да понесат тежестта на ковид вълната.Навсякъде другаде по света е така и няма нижда професора да се прави на велик и много знаещ.Пирогов получава толкова много пари,че е срамота въобще да се дискутират тези въпроси....като си се цанил да си единствен,няма какво да се оплакваш.Друг е въпроса,че се вкарва твърде много политика,вместо да се захваща работата(обикновена кикотна инерция по Питър)