Проф. Балтов: Кривата на новозаразени с коронавирус се пречупи

OFFNews 18 декември 2020 в 08:44 1965 0

Кривата на новозаразени с коронавирус се пречупи. Три седмици след затягане на мерките положението в болниците е малко по-добро. 

Това заяви директорът на УМБАЛ "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов по БНТ. Намаляването на новите случаи на хора с ковид обаче не означава, че има тотално подобряване и отдих на здравната система, обясни той. 

По думите му в "Пирогов" за трите седмици пациентите за денонощие не са паднали под 300. От тях в в тежко положение са 40 души. Не сме на 100% пълни, винаги запазваме 40-50 легла, които да бъдат заети при нужда. Обикновено се изписват около 20-25 пациенти и се приемат толкова, обясни проф. Балтов.

Противоепидемичните мерки са добри, вършат работа. Сигурно някои браншове са недоволни, но идеята е да се запазят човешки животи. Готвим се за мащабна ваксинация, а хората трябва да са здрави, когато се ваксинират. Идеята е след 15 януари да имаме много повече здрави и по-малко заразени, за може да се извърши спокойно ваксинацията, посочи проф. Балтов. 

Тази Нова година няма да е като предишните. Хората сигурно ще се съберат, но едва ли ще е в големи формати. Няма да има струпване на хора, няма да има тържества по площадите. Няма да се свърши света, ако празнуваме с по-близките си, каза още директорът на "Пирогов".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови