Проф. Александрова отговаря на здравния министър: Ваксините срещу COVID-19 са ефективни

OFFNews 06 март 2023 в 12:15 3183 0

Радостина Александрова

Снимка Архив/БТА

проф. Радостина Александрова, вирусолог

Ваксините срещу COVID-19 са ефективни и има научни доказателства за това, подчерта в предаването "Твоят ден" по NOVIA NEWS вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Тя коментира изявлението на служебния здравен министър от миналата седмица, в което той обяви COVID ваксините за неефективни и съобщи, че страната ни отказва да закупува повече количества.

Още на 13 януари Центърът за профилактика и контрол на заболяванията в САЩ публикува данни, според които актуализираните ваксини намаляват три пъти риска от хоспитализация и 19 пъти риска от смъртен изход след заболяване. Според много голямо проучване в Северна Каролина, САЩ, ефективността след поставяне на адаптирана бустерна доза се покачва до 65%. На свой брифинг от Световната здравна организация призоваха да бъдат насърчавани уязвимите групи към ваксинация срещу COVID-19. Особено валидна е препоръката за хора със сърдечносъдови заболявания и диабет, аргументира се проф. Александрова, която подчерта, че метаанализ, публикуван в "Лансет" доказва защитата от тежко боледуване и смърт при инфектиране с вируса.

Опасен ли е птичият грип

В никакъв случай не трябва да е изпада в паника. За последните 25 години няма драма в развитието на този вирус, посочи проф. Александрова. По думите ѝ темата е излязла на дневен ред, тъй като в момента сме свидетели на най-сериозната епидемия от птичи грип в света, над 50 млн. птичи в Европа и САЩ са умъртвени. Регистриран е и първи смъртен случай на дете в Камбоджа, чийто баща също е бил позитивен за вируса.

Вирусологът допълни, че има разработена ваксина, ефективни са и някои противогрипни лекарства. В Китай се ваксинират птиците във фермите, обясни проф. Александрова.

„Изпадането в крайности не е добро решение. Да водим нормален, щастлив живот е най-доброто за нашата имунна система”, категорична бе тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!