Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Проф. Александрова: Морбили е опасен вирус, който може да ''изтрие'' имунната памет

За първи път от години през 2021 г. ваксинационният обхват у нас е под 90%, подчерта вирусологът от БАН

OFFNews 28 ноември 2022 в 10:08 828 0

проф. Радостина Александрова

Снимка Архив/БТА

проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН

Морбили е опасен вирус, който може да изтрие имунната ни памет. По данни на Световната здравна организация (СЗО) близо 40 милиона деца в световен мащаб са чувствителни към заболяването заради пропуснати ваксинации, каза по bTV вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Тя подчерта, че вирусът е изключително инфекциозен, един човек може да зарази 18 души. Възможно е да предизвика възпаление на средното ухо, пневмонии и дори възпаление на централната нервна система със сериозни и дълготрайни увреждания.

Тревожното по думите на специалиста е, че през последната година нивото на ваксинираните срещу морбили с първа ваксина е паднало на 81%, а на ваксинираните с втора доза на 71%.

СЗО и Центърът за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ предупредиха, че във всеки регион на света би могло да възникне огнище на морбили, каза вирусологът и допълни, че за да се предпазим от разпространението на този вирус имунизационният обхват в страната трябва да е над 95%.

"В България през миналата година за първи път нивото на задължителните имунизации падна под 90%, с изключение на ваксината срещу туберкулоза, при която нивото е 96%", каза проф. Александрова.

Тя коментира и предстоящата грипна вълна:

След две години, в които грипът ни забрави вследствие на мерките, сега има ръст. Австралия съобщи за най-тежкия от 5 години насам грипен сезон, в САЩ той започна около 4 седмици по-рано и за този етап на годината имат необичайно висок брой заболели. Съобщиха и за първи смъртни случаи, каза професорът.

По думите ѝ в момента у нас циркулират подварианти на Омикрон, които засягат по-често горните дихателни пътища. "Въпреки по-лекото протичане този вирус все още може да ни изненада и хората от рисковите групи е препоръчително да се ваксинират", предупреди тя.

Според нея протестите в Китай показват, че светът е уморен от ограничения.

Свободата е нещо много свято и ценно. Хората винаги ще бранят свободата си, въпросът е да бъдем добре информирани, за да знаем как да се грижим за себе си, каза проф. Радостина Александрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!