Пробиотиците и пребиотиците се усвояват според пола от най-ранна възраст

OFFNews 09 декември 2019 в 13:55 1364 0

Снимка Pixabay

Имунната система при най-малките момчета и момичета реагира по различен начин на пробиотиците и пребиотиците. Това е заключението на учени от университетите в Бристол и Рединг, цитирано от Medik Forum.

Ново изследване на екип британски специалисти показва, че съществуват определени различия в имунната система на момичетата и момчетата, които се проявяват значително по-рано, отколкото се смяташе досега. В хода на експеримент с прасета било установено, че 28-дневните животни произвеждат различно количество имунни клетки, антитела и други молекули, свързани с имунитета, в зависимост от пола си. Това напълно противоречи на предишните доказателства, според които различията в имунитета се проявяват едва в пубертета.

"Правилното развитие на имунната система е особено важно за реакцията й на вредните и безвредни стимулации в периода на развитие, включително и в първите дни, без значение от пола", казва авторът на изследването д-р Мари Луис от университета в Рединг.

"Макар и все още да не знаем защо, ни е известно, че малките момичета "произвеждат" по-голямо количество имунни реакции в отговор на ваксинация, отколкото момчетата. Но ние не очаквахме да установим, че освен това момичетата имат по-регулиран имунен отговор в чревните тъкани, отколкото момчетата. Това е важно, защото 79% от имунната система е заселена точно в стомашно-чревния тракт, там се случва нейното развитие в ранните етапи от живота, до голяма степен благодарение на чревните бактерии.

Опитните животни в проведения експеримент били избрани, тъй като са точни клинични модели на новородените. По-рано беше доказано, че пробиотиците и пребиотиците оказват различно въздействие на имунната система на жените и мъжете. Пребиотикът инулин например съществено увеличава количеството на регулиращите Т-клетки, отговарящи за контрола на имунните реакции в мъжкия чревен тракт, но подобен ефект не се открива при жените, твърдят специалистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови