Предпоследно: България ще получи още 1 млн. дози на Pfizer от ЕС

Георги А. Ангелов 01 април 2021 в 19:26 3670 0

По всяка вероятност България ще получи допълнително 1 млн. дози ваксини на BioNTech/Pfizer, според източници на OFFNews от Брюксел. Това е договорено в писмена мълчалива процедура от посланиците на страните членки във формата Корепер. Ако до 20 часа българско време днес не постъпят отрицателни, становища договорката влиза в сила. Това е третият вариант на споразумението. Той предвижда 7 млн. от общо 10 млн. дози да се разпределят между 19 държави членки.

2,8 млн дози ще бъдат разпределени "солидарно" между държавите в ЕС, в които ваксинирането изостава най-много - България, Чешката република, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия. Трите държави, които вчера блокираха постигането на съгласие в Корепер - Австрия, Словения, Чехия, ще си разпределят 140 000. дози. Ако дозите бяха разпределени според населението на всички държави членки, България трябваше да получи само 150 000 допълнително дози. 

Без допълнителни ваксини България ще успее да ваксинира 36% от населението си до края на юни, с което остава на последно място в Съюза. С новите дози обхвата на ваксинирането ще се повиши с една четвърт, до 45% от населението до юни, според изчисленията в последния обсъждан в Брюксел вариант. 

Миналата седмица Европейската комисия си постави цел страните от ЕС да постигнат заедно до колективен имунитет срещу COVID-19 до края на юни, което означава 70% от населението. 

Вместо полагащите се според населението на България над 30 млн. дози, правителството поръча в края на миналата година малко над 13.5 млн. дози, като лъвският пай от тях - над 9 млн. дози, се пада само на две компании - AstraZeneca и Sanofi. Ваксината на Sanofi е далече от започване на процеса по одобрение, а правителството е поръчало пълната квота от 4.65 млн. дози. AstraZeneca ще достави с над 50% по-малко от планираното за първата половина на тази година, а към препарата ѝ има голямо недоверие заради случаи на нежелани реакции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!