Три държави блокират получаването на повече ваксини Pfizer от България

OFFNews 01 април 2021 в 17:10 3002 0

Снимка wikimedia.org

България може да не получи лъвския пай от “ваксините на солидарността”, тъй като вчера посланиците на ЕС не са постигнали споразумение. Според публикация на европейското издание на Politico дипломати от три държави все още не са се съгласили с условията: Австрия, Чешката република и Словения, която предстои да председателства на Съвета на ЕС.

Разискваното предложение на португалското председателство на ЕС беше за общо 2,86 млн. "ваксини на солидарността" на BioNTech/Pfizer да бъдат разпределени между 5 страни членки, най-изоставащи с ваксинацията, “лидер” на които е България. Ваксините са част от общо 10-те милиона дози, които бяха договорени извънредно и се очаква да бъдат разпределени през следващите седмици.

Според Politico посланиците на ЕС са получили "широка подкрепа" за предложението 30% от предстоящата доставка на 10 милиона дози от BioNTech/Pfizer да бъдат заделени като "ваксини за солидарност. Представители на някои държави са сметнали, че 30% е доста щедро и са заявили, че 20% трябва да са достатъчни. Нуждаещите се страни са България, Чешката република, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия. Изявленията илюстрират, че страните, които са на път да се възползват, едва ли ще получат по-добра сделка - и може би ще трябва да приемат предложението, пише Politico.

Посланиците срещат отново днес, за да се опитат да решат въпроса.

Португалският посланик Нуно Брито, в качеството си на председател, е призовал всички да бъдат прагматични по въпроса по време на среща с колегите си във вторник. Той им напомнил, че няма план Б и ако тримата с възражения не се съгласят, отново ще се върне пропорционалната схема на разпределение.

Ако действително в този случай се приложи пропорционалният принцип, България трябва да получи още едва 155 000 дози - това са 1.55% от 10-те милиона, колкото е квотата на страната ни, съотнесена към населението в ЕС.

Очаква се България да получи повече от това, тъй като декларираната цел на съюза е страните да постигнат заедно до колективен имунитет срещу COVID-19 до края на юни, което означава 70% от населението да е ваксинирано. Това няма как да бъде постигнато в България с едва 155 000 дози.

Според един от първите работни варианти, които бяха разглеждани в Европейската комисия преди две седмици, България е можела да разчита на 3,7 млн. дози, Хърватия – 2,5 млн. дози, Кипър – 3000 дози, Естония – 5000 дози, Латвия 1,1 млн. дози, Словакия – 3 млн. дози. Останалите до 10 млн. е трябвало да бъдат разпределени според населението между останалите европейски държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!