България трябва да получи най-много дози от 10-те милиона ваксини на Pfizer, каза хърватският премиер

OFFNews 27 март 2021 в 14:56 3648 0

Андрей Пленкович

Хърватският премиер Андрей Пленкович коментира на пресконференция в петък ситуацията с недостига на ваксини в някои страни от ЕС и решението от срещата на върха на ЕС в четвъртък за разпределяне на допълнителни 10 милиона ваксинни дози на компанията Пфайзер/Бионтек, съобщава агенция Хина, цитирана от БТА.

Европейският съюз е поръчал 120 милиона дози от британско-шведската компания "Астра Зенека", а е получил само 30 милиона. Заради това в Хърватия има недостиг на ваксини, каза Андрей Пленкович.

Постоянните представители в ЕС са натоварени със задачата да договорят разпределението на 10 милиона дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" възможно най-скоро в дух на солидарност, каза хърватският премиер във връзка с резултатите от срещата на високо равнище на ЕС в четвъртък.

Пленкович коментира, че около 405 милиона души живеят в държави, в които няма проблем с ваксините, а около 40 милиона - в страни, които не са получили поръчаните количества.

Затова тези 10 милиона дози трябва да разрешат проблема в страните, които не са получили ваксини, каза хърватският премиер. По думите му целта на разпределението на 10-те милиона ваксинни дози на Пфайзер/Бионтек е да компенсира страните, които са поръчали предимно "Астра Зенека" и по-малко от другите производители.

Около шест или седем страни трябва да бъдат компенсирани, включително Хърватия, което ще помогне за равномерно покритие на ЕС с ваксини, посочи хърватският премиер и уточни, че Хърватия е получила само 17 процента от дозите, поръчани от компанията "Астра Зенека".

"Както и да е, този проблем ще бъде решен. "Пфайзер" ще попълни недостига, създаден от "Астра Зенека", каза Пленкович и допълни, че България трябва да получи най-много дози.

С ваксините на Пфайзер/Бионтек като компенсация Хърватия се надява да ваксинира 50 процента от своето население до 30 юни, посочва агенция Хина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews