Предложение: Да се узакони извънредният внос на лекарства

Всеки втори сигнал е свързан с липсата на нискомолекулярен хепарин и азитромицин, сочат данните от сайта на асоциацията за паралелна търговия с лекарства

OFFNews Последна промяна на 15 ноември 2020 в 18:20 2049 2

Да се разреши извънредният внос на лекарства предлагат от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

"При нарастващ брой на новозаразените с COVID-19, освен липса на места в болниците, все по-често има сигнали и за дефицит на лекарства на пазара. Затова ние предлагаме законови промени, които да облекчат строго регулирания вноса на медикаменти, особено в условията на криза, съобщи Боряна Маринкова, изпълнителен директор на асоциацията пред bTV.

Организацията има на сайта си и платформа за сигнали за липсващи лекарства. През последната седмица всеки втори сигнал в платформата е за недостиг на нискомолекулярен хепарин, азитромицин и лекарства, свързани с лечението на COVID-19.

„През последните седмици станахме свидетели на логистични проблеми. С помощта на целия сектор липсващите субстанции намериха решение“, каза пред Би Ти Ви Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Асоциацията за паралелна търговия с лекарства.

Тя уточни, че 27% от сигналите през последните месеци са свързани с временен проблем на вноса, а 19% са с прекратен внос. От организацията предлагат пакет от промени в законите, с които да се преодолеят тези проблеми. Предлагаме при криза министърът на здравеопазването да разреши извънреден внос на
лекарства, каза Маринкова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8076

2

elbarbudo

15.11 2020 в 22:26

каскета къде се скри?

4563

1

stanimir_13

15.11 2020 в 18:55

Е, сега. Има ли лекарства или няма? Как е според прокуратурата?