Пламен Таушанов: Касата трябва да плаща биомаркерите за онкоболните пациенти

OFFNews 17 октомври 2023 в 11:13 695 0

Пламен Таушанов

Снимка Скрийншот

Пламен Таушанов

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да заплаща биомаркерната диагностика на онкоболните. За това ще настоява Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите, на Обществения съвет по правата на пациентите към Министерството на здравеопазването и член на Надзорния съвет на НЗОК.

Таушанов ще запознае с предложението си членовете на Обществения съвет на днешното заседание в здравното министерство.

Въпреки скока на средствата за онкотерапии, това не гарантира по-добро лечение, защото не са предвидени средства за биомаркери, за да се прецени кое е подходящото лечение за пациентите. Имаме около 40 000 – 44 000 пациента с рак месечно. На около 11 000 се прилагат биомаркери, които не се финансират от НЗОК. По този показател сме единствени в ЕС. У нас биомаркерите се заплащат от формацевтичните компании по програми, но те не поемат тези изследвания на всички болни от рак. Без биомаркерна диагностика не може да се прилагат таргетна терапия и имунотерапия – най-новото лечение на онкоболните. Тези, които са с биомаркери, се лекуват точно, своевременно, напълно според отговора на генетичните изследвания, затова и терапията им е по-ефективна, каза Таушанов по Нова телевизия. 

По думите му НЗОК трябва да започне да финансира биомаркерите в панел – "има 9 вида рак на белия дроб, пациентите с това заболяване трябва да могат да се възползват от биомаркерни изследвания за всеки вид", подчерта той. По думите му цената на тези изследвания варира от няколкостотин до 5000 лв., поради което малко хора могат да си ги позволят.

Таушанов коментира и актуалната тема за цените на онколекарствата в частните болници. Според него те не бива да обявяват обществени поръчки за закупуване на медикаменти за болничните си аптеки. Той изрази съмнение, че макар общинските и държавни болници да обявяват такива поръчки "не е ясно какъв е резултатът и какви са цените".

Духът от бутилката беше изпуснат още 2011-2012 г., въпросът не бе решен централно с договаряне на цени от здравното министерство. Невъзможно е да се лекува качествено на най-ниската цена. Този въпрос не трябва да се повдига повече, защото с това не се подобрява качеството на медицинската помощ, убеден е Пламен Таушанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!