Педиатрията спира приема на спешни пациенти

OFFNews Последна промяна на 27 ноември 2019 в 15:50 4873 1

Снимка Архив

СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ спира приема на спешни случаи поради сериозни кадрови проблеми. Това става ясно от писмо на изпълнителния директор, изпратено до заинтересованите институции.

Според документа лечебното заведение има огромен кадрови проблем, след като двама анестезиолози са подали молби за напускане, а д-р Елена Георгиева е временно отстранена от работа. Болницата няма възможност да обезпечи достатъчно лекари със специалност "Педиатрия" за работа в интензивното отделение.

Вчера, в интервю за национална телевизия, шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви, че детската болница не е окомплектована с нужния вид специалисти и апаратура, необходими за лечебно заведение от висок клас, каквото е болницата.

СБАЛДБ "Проф. Иван Митев" няма да приема деца, нуждаещи се от спешна помощ, а ще ги насочва към други две болници – „Пирогов“ и Националната кардиологична болница и "Александровска" информират от МЗ.

Директорите на трите болници са декларирали готовност лечебните заведения да поемат детската спешност на територията на София. Информиран е и Центърът за спешна медицинска помощ – София, като транспортът на деца ще се осъществява до лечебните заведения със структури по педиатрия и с необходимото ниво на компетентност, което да гарантира оказването на качествена и навременна медицинска помощ на пациентите.

За трагичното положение на болницата се заговори след смъртта на 3-годишният Александър, който почина от двустранна хеморагична пневмония. Въпреки протестите на работещите в нея тази пролет и преведените 1 млн. и 700 хиляди лева от правителството, ситуацията не се промени съществено. Парите бяха похарчени за изплащане на дългове и частични ремонти. Проблемът с липсата на кадри и незадоволителната материална база остават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Къде ВСУ ще удари руските нашественици?